latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:19 | Autor: FONET

Hrvatsko-srpski film "Aleksi" najbolji na festivalu u Nju DŽerziju

Film "Aleksi" realizovan u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić, proglašen je najboljim igranim filmom prikazanim na nedavno okončanom Međunarodnom filmskom festivalu u Nju DŽerziju, saopštio je Filmski centar Srbije.
Film Aleksi (Foto:mojtv.hr) -
Film Aleksi (Foto:mojtv.hr)

Priča filma prati glavnu junakinju 28-godišnju Aleksi koja se poslije bezuspješnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi bježi od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca: američkim fotografom Kristijanom, s kojim je vežu slični interesi, lokalnim muzičarem Goranom, čije tradicionalne stavove ne podnosi, ali ih veže snažna hemija, i starijim, šarmantnim, bogatim slovenačkim plejbojem Tonijem.

"Aleksi", film koji je prošlog ljeta otvorio Pulski filmski festival, cjelovečernje debitantsko je ostvarenje rediteljke Barbare Vekarić, nastalo u koprodukciji „Studija Dim“, „Filmkombajna“, Filmskog udruženja „Moušn“ i Hrvatske radiotelevizije.

Reč je o hrvatsko-srpskoj koprodukciji, a srpski koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić. Film je montirao srpski montažer Dragan fon Petrović, a glavne uloge tumače Neda Arnerić i Aljoša Vučković.

Srpski dio ekipe dopunjuju dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, a zvuk su snimali Maksimović i Ognjen Obradović.

Aleksi glumi Tihana Lazović, dok se u filmu pojavljuju i Goran Marković, Sebastijan Kavaca, DŽejson Man, Leon Lučev, Nataša Јanjić.

- Mislim da su koprodukcije odličan model finansiranja filma prvenstveno jer potiču autore da prošire krug ljudi s kojima rade, uključe strane glumce i kreativnu ekipu. Svaka sredina ima neku filmsku tradiciju, neka znanja koja druga sredina nema, i internacionalna saradnja po pravilu podiže kvalitet projekta - rekla je Barbara Vekarić u razgovoru za portal Filmskog centra Srbije koji je podržao realizaciju filma.