latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:52 | Autor: SRNA

Poplavljenima 3,39 miliona evra pomoći

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove stambenih objekata oštećenih u junskim poplavama, za čiju je hitnu sanaciju izdvojeno 400 miliona dinara /3,39 miliona evra/.
Vlada Srbije - Foto: arhiv
Vlada SrbijeFoto: arhiv

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, čime će se spriječiti ugrožavanje osnovnih potreba za život dužnika.

Јedna od najvažnijih novina je da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je to potraživanje manje od 5.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja prijedloga za izvršenje.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, čija će primjena donijeti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih zemalja ustanovljena je potreba da se u domaćem sistemu visokog ovrazovanja omogući organizovanje dualnog modela studija koji bi bio dovoljno opšti, ali istovremeno i fleksibilan.

Ističe se da bi takav model studija mogao da se primjenjuje u zavisnosti od potreba visokoškolskih ustanova koje nude akademsko i strukovno obrazovanje, a zainteresovane su da njihovi studenti stiču znanja i učenjem kroz rad u kompanijama, tako da taj rad bude vrednovan putem školarina, stipendija ili na neki drugi način.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, kojim se ta oblast usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Usvajanjem ovog zakona unapređuje se pravna sigurnost, bliže regulišu poslovanje i zakonske obaveze pružaoca usluga informacionog društva.

Na prijedlog premijera Ane Brnabić, Vlada Srbije podnijela je zahtjev Supštini za održavanje vanrednog zasjedanja sa četiri tačke dnevnog reda, među kojima su i prijedlozi zakona o nauci i istraživanjima i o komunalnoj miliciji.

Na dnevnom redu vanrednog zasjedanja bio bi i prijedlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije Projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina i o izmjeni Zakona o naknadama za korištenje javnih dobara.