latinica  ћирилица
13/06/2019 |  17:12 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Slučaj "Koprena": Policija najavljuje zahtjev za izmjenu Krivičnog zakona

Nakon produbljivanja razdora između MUP-a Republike Srpske i Banjalučkog tužilaštva u vezi sa istragom nestanka Bojana Koprene, direktor policije Darko Ćulum najavljuje da će se uskoro sastati sa glavnim okružnim tužiocem. Iz policije najavljuju i da će tražiti i izmjenu zakona jer nisu zadovoljni važećom podjelom nadležnosti u istražnom postupku. Sve ovo vrijeme ispaštaju članovi porodice Koprena, jer iz ovih institucija dobijaju potpuno različite informacije o Bojanu, za kojim tragaju već pet godina.

Slučaj u kojem je tužilac na slobodu pustio lica koja su po mišljenju policije ubila Bojana Koprenu iz Banjaluke, a na optuženičku klupu, zbog navodne iznude iskaza, poslao policijske inspektore iz istrage ukazuje na manjkavost zakona. Ističe to direktor policije Darko Ćulum. On ocjenjuje kao nelogičan sistem u kojem policija učestvuje u istrazi bez prava da prigovori na tužilačku odluku. Ćulum najavljuje zahtjev za, izmjenama zakona, koje bi policiji obezbijedile veća ovlašćenja ili veću odgovornost preusmjerila na tužioce koji su, trenutno, neprikosnoveni u istragama.

- Ako je to tako onda ću ja tražiti da Tužilaštvo podnosi izvještaj Skupštini o stanju bezbjednosti, jer oni su najmjerodavniji kad je u pitanju kriminalitet. Pa, evo izvolite, vi onda podnosite izvještaj Skupštini o kriminalitetu u Republici Srpskoj, a Policija će podnositi izvještaj o javnom redu i miru i saobraćaju - poručio je Darko Ćulum, direktor policije Republike Srpske.

Disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH još nije donio odluku o prigovoru MUP-a na rad tužioca Tatjane Ninković. U VSTS-u nemaju ni podatake o sličnim primjerima sporova tužilaštava i policije. Podsjećamo, MUP Srpske smatra da je tužilac Ninković načinila grešku kad je odbacila iskaze osoba koje su, navodno, vidjele da su braća Bogdan i Boško Diljević, da bi spriječili krađu ovaca, ubili Koprenu i tijelo zapregom prevezli do jame u kojoj je pronađena kost stopala nestalog 26-ogodišnjaka. Stručnjaci ističu da ovi i detalji koje je saopštilo Tužilaštvo nisu smjeli dospjeti do javnosti.

- Građani su nepotrebno dovedeni u situaciju da se opredjeljuju između MUP-a i Tužilaštva. Ovaj sporni slučaj treba rješavati u institucijama, u okviru zakona, a potom javnost detaljno informisati o relevantnim činjenicama, kako građani ne bi gubili povjerenje u veoma značajne isntutucije policije i ostalih organa pravosuđa - napominje Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Da u ovom rijetko viđenom slučaju dogovoru čelnih ljudi pravosudnih institucija treba dati prednost u odnosu na međusobna javna optuživanja, smatra i poslanik u parlamentu BiH Nenad Stevandić.

- Mora da sjedne zajedno i MUP i Tužilaštvo i predsjednik VSTS-a i to je jedino rješenje. Makar to bio neformalni stručni sastanak. Saradnja je neophodna i umjesto prepucavanja moramo vidjeti saradnju - poručio je Nenad Stevandić.

Nakon analize detalja dospjelih u javnost ostaje nejasno da li je nakon pronalaska kosti stopala Bojana Koprene dodatno istražena jama u Dreniku. Nije jasno ni da li tužilac, u ovoj fazi, Koprenu i dalje tretira kao žrtvu ubistva, kao što je napisano u tužilačkoj naredbi ili živu, nestalu osobu kako su članovi porodice Koprena zaključili nakon jučerašnjeg razgovora u Tužilaštvu.