latinica  ћирилица
13/06/2019 |  19:35 | Autor: SRNA

Ponovo ukazano na kritično zdravstveno stanje generala Mladića

U Međunarodnom mehanizmu za krivične tribunale u Hagu danas je održana statusna konferencija - ročište posvećeno tehničkim pitanjima u žalbenom postupku na prvostepenu, nepravosnažnu presudu generalu Ratku Mladiću, na kojem je odbrana ponovo ukazala na to koliko je kritično loše njegovo zdravstveno stanje.
Ratko Mladić (Foto: thecoolimages.net) -
Ratko Mladić (Foto: thecoolimages.net)

Ročištu je prisustvovao general Mladić, koji je otežano izgovarajući riječi, odgovorio na proceduralno pitanje sudije da li razumije o čemu se govori, ali se u daljem toku nije obraćao sudu, već je to činio njegov advokat Branko Lukić.

Lukić je upozorio da medicinska dokumentacija generala Mladića, koju je odbrana nedavno dobila, pokazuje kalcifikaciju i ozbiljne degenerativne promjene koje su zahvatile više od 50 odsto mozga.

On je naveo da je drugi problem kardiovaskularni sistem i srce i ukazao da je generalu Mladiću ustanovljena aritmija, te da trenutno postoji veliki rizik od novog moždanog i srčanog udara.

Lukić je podsjetio da je aritmija prva manifestacija i simptom prije srčanog udara i kritikovao to što nadležni u Hagu koriste izraz "bezazlena" aritmija, naglašavajući da medicina aritmiju nikada ne kvalifikuje kao bezazlenu.

Predstavnik haškog Tužilaštva zamolio je sud da, najmanje osam sedmica prije završne rasprave u žalbenom postupku, obavijesti Tužilaštvo kada će završna rasprava biti zakazana.

On je istakao da je riječ o velikom slučaju i da je ova informacija potrebna kako bi se adekvatno pripremili, a ovoj molbi se pridružila i odbrana.

Sin generala Mladića, Darko Mladić rekao je Srni da Mehanizam još nije donio odluku povodom ranijeg podneska odbrane u vezi sa zahtjevom za privremeno puštanje na slobodu radi liječenja.

- Faktički, mi smo ponovili naš zahtjev u vezi sa zdravljem i upozorili na probleme, jer smo sada opet sa zakašnjenjem od njihove medicinske službe dobili dokumentaciju za koju nismo sigurni da je kompletna. S tim da je zamjerka da medicinsku dokumentaciju ne dobijamo u odgovarajućem roku i da je očigledno nepotpuna. Rezultate ultrazvuka dobili smo sa kašnjenjem od par mjeseci - naveo je Darko Mladić.

Prvostepena presuda generalu Mladiću izrečena je pred Haškim tribunalom 22. novembra 2017. godine, kada je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.