latinica  ћирилица
14/06/2019 |  08:15 | Autor: RTS

Toronto nadigrao Golden Stejt, Kanada ima NBA šampiona! (VIDEO)

Toronto reptorsi su novi NBA šampioni! Kanada po prvi put od osnivanja lige ima šampiona najjače lige na svijetu pošto su Toronto reptorsi savladali Golden Stejt voriorse u šestoj utakmici finala sa 114:110 i sa 4:2 zatvorili seriju.

Toronto je pobedio i treću uzastopnu utakmicu na gostujućem terenu u NBA finalu i time postao novi NBA šampion. Prvi put u istoriji Kanada ima šampiona u NBA ligi.

Reptorsi su morali posljednjim atomima snage da savladaju "hendikepirane" Voriorse u posljednjem meču koji se odigrao u "Orakl areni".

Reptorsi su na minut i 55 sekundi prije kraja imali šest poena prednosti (108:102) ali je bivši šampion lige uspio da uvede utakmicu u neizvjesnu završnicu. Imali su Ratnici i napad za eventualnu pobjedu ali je Stef Kari bio neprecizan.

Pitanje pobjednika rješio je Lenard sa linije za slobodna bacanja nakon čega je slavlje tima iz Kanade moglo da počne...

Iako je poluzdravi Kavaj Lenard imao prosječnu utakmicu za njegov standard (22 poena), u prvi plan iskočili su Paskal Sijakam i Kajl Lauri, ali i "džoker" tima iz Kanade Fred Van Vlit koji je postigao važne poene u samoj završnici.

Lauri je ubacio 26 poena uz deset asistencija, Sijakam takođe 26 uz deset skokova, dok je Van Vlit dodao 22 poena.

Kevin Durent, kome je skoro operisana ahilova tentiva, nije igrao za Voriorse, Kevon Luni je igrao uprkos bolu u grudima, a na svu nesreću doskorašnjeg šampiona, krajem treće četvrtine povrijedio se i najbolji strijelac ekipe Klej Tompson.

Stef Kari podbacio je u najbitnijim momentima meča, a pogotovo u posljednjih dvadesetak sekundi kada je promašio trojku za potencijalno vođstvo. Karija su cijeli meč odlično čuvali Lauri i Van Vlit, ali i Ibaka i Gasol koji su pomagali.

Nekadašnji dvostruki jednoglasni MVP lige ubacio je 21 poen i imao sedam asistencija. Tompson je završio meč sa 30, dok je 22 poena dodao Igodala.

Voriorsi nisu uspeli da osvoje treći prsten zaredom i sa tri poraza na domaćem parketu su se oprostili od dvorane "Orakl", pošto se od naredne godine sele u San Francisko u novu dvoranu.

Po drugi put u karijeri Kavaj Lenard proglašen je za najkorisnijeg igrača finalne serije. Prvi put MVP bio je u dresu San Antonija 2014 godine.