latinica  ћирилица
14/06/2019 |  15:40 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

Put bogoljublja i bratoljublja jedini pravi put

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je sve pravoslavne vjernike i ljude dobre volje da se okupe sutra na Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici i da svi zajedno u molitvi pošalju jasnu poruku da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja.
Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala vernike (Foto:Sputnik/Nebojša Popović) -
Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala vernike (Foto:Sputnik/Nebojša Popović)

- Da sutra budemo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja i odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i iscjeljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti vjerom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja - saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Zbog očekivane masovnosti skupa, u saopštenju se podsjeća da svetom pričešću na liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u pravoslavnoj crkvi, koji se trude da žive životom Crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi vjerni bili pozvani uoči Sabora.

U saopštenju se navodi i da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru.

- Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole - neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjerne bez razlike i samo kao takva je slobodna.

- Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo - pravdu Božiju i pravdu ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka - navodi Mitropolija.

Povodom nedavno usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, sutra će u Podgorici biti održan svenarodni Trojičindanski sabor.

Sabor će početi u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom koju će u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja saborno sa sveštenstvom i vjernim narodom služiti više arhijereja.

U 11.00 časova sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka svim vjernima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu vjere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

U saopštenju se navodi da bi, usvajanje u Skupštini Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je nedavno usvojila Vlada Crne Gore, dovelo u ozbiljna iskušenja Mitropoliju crnogorsko-primorsku, sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ali i sve vjerske zajednice, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu.

Trojičindanski sabor organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore - budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom