latinica  ћирилица
14/06/2019 |  16:52 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Raste iznos za podsticaje iz godine u godinu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je Kozarska Dubica među prvih 10 lokalnih zajednica po poljoprivrednoj proizvodnji, a da poljoprivrednim proizvođačima iz te opštine na godišnjem nivou, zavisno od proizvodnje, bude isplaćeno od 2,5 do 3,2 miliona KM podsticaja.
Ministri u Kozarskoj Dubici - Foto: SRNA
Ministri u Kozarskoj DubiciFoto: SRNA

- Dobro je da taj iznos raste iz godine u godinu, što znači da raste i proizvodnja - rekao je Pašalić novinarima i dodao da su u zadnjih pet godina direktni podsticaji poljoprivrednim proizvođačima u Kozarskoj Dubici isplaćeni u iznosu oko 13 miliona KM, od čega premije za mlijeko iznose šest miliona KM.

Pašalić je potvrdio da je na sastanku sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem i njegovim saradnicima razgovarano i o vodoprivredi i brojnim projektima koji se realizuju na području te lokalne zajednice.

- Od 2013. godine do danas, iz raznih izvora, uloženo je ovdje blizu 16 miliona KM, što su značajna sredstva. Naš je cilj da rekonstruišemo obodne kanale koji će da evakuišu unutrašnje vode i izgradimo nove nasipe koji će zaštititi grad i dubičko polje od rijeka Une i Save - precizirao je Pašalić.

On je dodao da su u tom sektoru u Kozarskoj Dubici već realizovane brojne intervencije.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić izjavio je da je sa načelnikom Reljićem i njegovim saradnicima razgovarao o prekograničnoj saradnji, projektima i podršci koju nudi EU i pretpristupni fondovi.

- Dogovorili smo se da će neki od službenika iz opštine Kozarska Dubica doći u Ministarstvo, gdje ćemo dati svu potrebnu logističku podršku da bi oni kreirali odgovarajuće projekte, našli partnere sa hrvatske strane i aplicirali projekte koji se tiču pretpristupne pomoći - rekao je Klokić.

Reljić je zahvalio za posjetu ministrima Pašaliću i Klokiću, te pomoćniku ministra za sport Draganu Јaćimoviću i naveo da je tema radnog sastanka, između ostalog bio i pregled ulaganja koja je Vlada Republike Srpske realizovala na području opštine Kozarska Dubica u oblastima poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i infrastrukture.

- Razgovarali smo i o finansijskoj situaciji opštine Kozarska Dubica jer oni kao ministri već poznaju naše probleme, situaciji u preduzeću HPK i u oblasti drvne industrije, i imamo obećanje ministara da će se i dalje nastaviti sa projektima na području opštine Kozarska Dubica - rekao je Reljić.

Reljić je naglasio da su sve investicije u Kozarskoj Dubici uglavnom finansirane sredstvima Vlade Republike Srpske jer je opštinski budžet suočen sa velikim problemima.