latinica  ћирилица
14/06/2019 |  18:29 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Crna Gora usvaja skandalozni zakon kojim oduzima imovinu SPC

Odnos Srbije i Crne Gore ponovo je na ispitu, zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se poništava hiljadugodišnja tradicija Srpske pravoslavne crkve i kojim se žele preuzeti crkve i manastiri.

Predstavnici Srbije upozoravaju da će ovo nepovratno urušiti odnose.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je Srbe iz svih krajeva Crne Gore da sutra dođu na veliki svenarodni Sabor u Podogoricu i stanu u odbranu srpskih svetinja.

Nakon otcjepljenja od Srbije i priznanja Kosova, novi, veliki, udar na srpsko-crnogorske odnose.

Podgorica već godinama pokušava na antisrpskim stavovima da gradi svoj medjunarodni položaj i potez neće proći bez posljedica, poručio je šef srpske diplomatije.

- Odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posljedice u odnosima dvije zemlje i mislim da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari - kaže Ivica Dačić.

Ono što je problematično je to što je ovo i putokaz za Prištinu, koja po istom principu može da oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

- Mi ćemo tražiti i od Venecijanske komisije da to ne dozvoli, jer to ne bi bilo dobro za sprski narod koji dolje ima svoju crkvu. To nije mitropolija ili eparhija, nego SPC - kategoričan je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Na molbu je međutim odgovoreno porukom da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, a stručnjaci ne vjeruju ni da će okupljanje vjernika spriječiti vlast u Crnoj Gori.

- Milo Đukanović se na njih neće obazirati. Prvo će oduzeti cetinjski manastir jer je on simbol državnosti - smatra istoričar  Aleksandar Raković.

Šef diplomatije Srbije, Ivica Dačić, uvjeren je da se Crna Gora neće usuditi da dirne u svetinje.

- Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC. Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja - naglašava Dačić.

Zakon nalaže da svi objekti koji su bili vlasništvo Crne Gore prije ujedinjenja, budu vraćeni ,kao i oni objekti za koje crkva nema uvjerenje o vlasništvu, što znači svi, jer SPC čak ni u Srbiji nema takve papire, kažu stručnjaci.