latinica  ћирилица
14/06/2019 |  18:37 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Lovrinović: Bošnjački blok da odustane od Godišnjeg nacionalnog programa

Poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović smatra da bošnjački blok koji čini većinu treba da odustane od usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa kao uslova da bi se ušlo u proces imenovanja Savjeta ministara, navodeći da se to odražava i na rad parlamenta koji još nema formirana radna tijela.
Nikola Lovrinović (Foto: vecernji.ba) -
Nikola Lovrinović (Foto: vecernji.ba)

- Apelovao bih da oni koji ovog trenutka imaju određene uslove - oni jesu uslovi, popuste, da se krene u formiranje vlasti i da nastavimo raditi kako treba - naglasio je Lovrinović.

Prema njegovim riječima, pitanje NATO integracija nije isto kao i pitanje izmjena Izbornog zakona.

- To je odluka Ustavnog suda i nama predstavnicima od životne važnosti. Ne u smislu socijalne dimenzije, nego političke. Ne možemo ulaziti u izborne procese da nama predstavnici drugog naroda biraju predstavnike. Mi razumijemo želju da država bude drugačije uređena, ali to su već ustavne promjene. Želja nekoga da to ne bude tako, kako vole reći, da nacionalno pitanje ne bude dominatno - to su floskule za narod. Kad se Ustav promjeni, onda ok - ocijenio je Lovrinović.

Prema njegovim riječima, stav HDZ-a jeste da bi što prije i bez uslovljavanja trebalo formirati novi Savjet ministara, ali da neke obaveze ostanu obaveze.

On smatra da ukoliko bošnjački blok ne uvaži partnere, ne ukloni uslove koji se tiču spoljnog statusa BiH i ne prihvati unutrašnja rješenja, blokada vlasti može potrajati.

- Parlamentarna većina je uspostavljena, treba prestati uslovljavati - rekao je Lovrinović za N1 televiziju.

On je istakao da NATO i Godišnji nacionalni program ne treba da budu preduslov za formiranje Savjeta ministara.

- Prvo, Godišnji nacionalni program neće biti jedan, biće ih više. Može biti tačka kada se Savjet ministara formira -rekao je Lovrinović, podsjećajući da je u osam mjeseci tehničkog mandata Savjeta ministara, ministar odbrane i kadar HDZ-a Marina Pendeš pokušala da to pitanje stavi na dnevni red.

Lovrinović je rekao i da dnevni red današnje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije utvrđen, da je bilo dilema, a da je HDZ tražio da se izuzme rasprava o stanju u pravosuđu zbog, kako je rekao, načina na koji je ta tačka pripremljena.

- Ne bih rekao da je propali pokušaj. Pokušaj je bio po poslovniku, bilo je dilema oko sadržaja i dnevnog reda. Mi smo tražili da se izostavi tačka o stanju u pravosuđu. Način na koji je pripremljena, složenost teme, materijal koji smo imali, potrebi da se na hitnoj sjednici danas raspravlja - mislim da je izlišno za danas - naveo je Lovrinović za N1.

On je poručio da izvještaji VSTS-a idu na redovnu proceduru svake godine.

"Ovaj, koji su kolege potpisale, nisu imale drugi materijal nego taj. Ozbiljnost teme, što se iznosilo i kakva viđenja - na kraju bi bilo seosko prelo šta ko vidi u pravosuđu. Mi bi se sveli na optužbe pojedinih ljudi. Bili smo raspoloženi za temu migracije, koja je urgentna. Druga tačka je mogla sačekati redovnu sjednicu ili neku drugu sa pripremljenim materijalom. Ne znamo što bi se neodgovorno ponašao. Mi smo spremni prekinuti hitnu sjednicu, nastaviti redovnu, imenovati radna tijela...Ko je kriv neka se prepozna. Mi danima, mjesecima govorimo da je neophodno imenovati Savjet ministara i radna tijela - rekao je on.