latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:17 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Na Velebitu sjećanje na stradale u logoru Јadovno

Parastos jadovničkim žrtvama služen je danas kod Šaranove jame na Velebitu, povodom obilježavanja Dana sjećanja na Јadovno 1941. godine kada je u tom kompleksu logora za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Јevreja.

Kod Šaranove jame, na Velebitu, služen je pomena za stradanje 38.000 pravoslavnih Srba koji su ubijeni u kompleksu ustaškog logora smrti Gospić-Јadovno-Pag za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, te osveštan Časni krst.

Istaknuto je da te žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene. U Hrvatsku su na obilježavanje iz Srpske i Srbije došli autobusi sa potomcima i poštovaocima jadovničkih žrtava.

Nakon parastosa, hodočasnici su koračali mučeničkom stazom jadovničkom, dugom 7,5 kilometara do mjesta logora Јadovno gdje su 2012. postavili prvi od osam zajedničkih Časnih krstova jadovničkim i paškim Novomučenicima.

Učesnici molitvenog okupljanja zatim su posjetili Crkvu Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu kod Gospića.

Uz crkvu se nalazi masovna grobnica sa posmrtnim ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata uz koju je prošle godine podignut Časni krst.

Nakon toga, učesnici molitvenog okupljanja posjetili su selo Medak i manastir posvećen Usjekovanju glave Svetog Јovana Krstitelja.

Udruženje "Јadovno 1941" iz Banjaluke 10. godinu zaredom organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji će pripadnici obezbjeđivati skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Јadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.