latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:40 ⇒ 21:02 | Autor: SRNA

Počela vojna vježba "Slovensko bratstvo 2019"

Multinacionalna taktička vježba sa bojevim gađanjem "Slovensko bratstvo 2019" počela je postrojavanjem pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
Slovensko bratstvo 2019 (Foto:Ministarstvo odbrane) -
Slovensko bratstvo 2019 (Foto:Ministarstvo odbrane)

Na vježbi zamišljenoj kao protivteroristička operacija, učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Rusije i Oružanih snaga Bjelorusije.

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan rekao je da je današnji stroj svojevrstan i izvanredan, jer ga čine pripadnici elitnih specijalnih i vazdušno-desantnih jedinica koje su iznjedrile slavne slobodarske armije.

- Ova vježba izvodi se na prostoru na kojem su pripadnici sovjetske Crvene armije, ruku pod ruku sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske naše zemlje vodili odlučnu borbu u oktobru 1944. godine za oslobađanje Banata, istočne i čitave Srbije od fašista - rekao je Talijan.

On je dodao da se vježba "Slovensko bratstvo 2019" izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga.

Komandant 234. Gardijskog desantnog jurišnog puka Oružanih snaga Rusije gardijski pukovnik Viktor Babikov istakao je da će pripadnici vojski tri države zajedno izvoditi manevre i borbena dejstva uz pomoć najsavremenijih sredstava koje te armije imaju u svom naoružanju.

Zamjenik komandanta snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Bjelorusije, gardijski pukovnik Aleksandar Baraulja, poručio je da je vježba veoma značajna i da predstavlja "simbol prijateljstva tri države i simbol njihovih bratskih odnosa".

Vježba "Slovensko bratstvo 2019" realizuje se do 27. juna na aerodromu "Kovin" i vojnim kompleksima "Orešac" i "Peskovi".

Saradnja između Oružanih snaga Rusije i Vojske Srbije započeta je 2014. godine izvođenjem vježbe "Srem", koja je realizovana na poligonu "Nikinci" u Srbiji.

U 2015. godini vježba je organizovana na teritoriji Rusije pod nazivom "Slovensko bratstvo" i na njoj su pored oružanih snaga Rusije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Bjelorusije.

U 2016. godini, trilateralna vježba "Slovensko bratstvo" izvedena je na teritoriji Srbije, 2017. godine domaćin vježbe bila je Bjelorusija, a prošle godine vježba je izvedena nedaleko od Novorosijska u Rusiji.