latinica  ћирилица
15/06/2019 |  10:11 | Autor: RTRS

Cvjetanje Tise: Fenomen u junu, koji se viđa samo u Srbiji i Kini (VIDEO)

Јednom godišnje procvjeta Tisa. Dan cvjetanja nikada se ne zna, jer ne cvjeta uvijek u isto vrijeme. Fenomen cvjetanja Tise ove godine počeo je nekoliko dana ranije, i to prvo u Kanjiži, a ne nizvodno kod Novog Bečeja.
Cvjetanje Tise (Foto:www.opanak.net) -
Cvjetanje Tise (Foto:www.opanak.net)

Tiski cvijet je vodeni insekt koji se nekada nalazio i u drugim rijekama Evrope, ali danas ga ima samo u Tisi. I to manje u Mađarskoj, a mnogo više u Srbiji Štaviše, Tiski cvijet jedinstven je fenomen prirode koji osim u Srbiji na Tisi, postoji još jedino u Kini na rijeci Јang Ceng Јang.

Nevjerovatna atmosfera jedinstvenog prirodnog fenomena cvjetanja Tise, koju prati romantični ritual puštanja plutajućih zapaljenih svjećica želja u rijeku, uz odličan vatreni performans na obali i vodi postao je prepoznatljiv događaj koji svake godine ima sve više učesnika u Novom Bečeju.

Tiski cvijet je insekt koji život provodi u mulju na dnu rijeke i samo na jedan dan u godini, nakon tri godine provedene u mulju, pojavljuju se iznad rijeke i leteći u rojevima produžava svoju vrstu. Cvjetanje Tise je zapravo svadbeni ples ovih tananih insekata u kom se mužjak i ženka spajaju, a nakon oplodnje i polaganja jaja umire prvo mužjak, a onda i ženka. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.

Sve to traje samo nekoliko sati. Nije ni čudo što ovaj prirodni fenomen opčinjava sve stručnjake i stanovnike čitavog svijeta.

Tiski cvet je krilati insekt bijele boje sa tri končasta nastavka na repu. Leptir vodenog cvijeta živi kratko vrijeme - po nekoliko sati, a larva u riječnom mulju i po nekoliko godina.