latinica  ћирилица
15/06/2019 |  11:29 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

U Andrićgradu centralni doček djece sa Kosmeta

U Andrićgradu će sutra biti organizovan centralni doček za 1.030 najboljih učenika, nastavnika, djece i mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja iz Udruženja roditelja "Podrži me" sa Kosova i Metohije, koji će u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" boraviti u Srpskoj do 23. juna.
Doček djece sa Kosova u Andrićgradu - Foto: RTRS
Doček djece sa Kosova u AndrićgraduFoto: RTRS

Svečanom dočeku prisustvovaće načelnik Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Gordana Dukić.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji rekao je Srni da će doček biti održan u 12.00 časova na platou ispred Hrama cara Lazara u Andrićgradu.

- Polazak svih 20 autobusa iz Kosovske Mitrovice je u nedjelju u 5.00 časova. Najbolji učenici i njihovi pratioci dolaze iz svih srpskih sredina sa Kosova i Metohije - Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Vučitrn, Srbica, Goraždevac, Klina, Osojani, Velika Hoča, Orahovac, Prizren, Gračanica, Lipljan, Štrpce, Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Vitina, Obilić i Kosovo Polje - kaže Arlov.

On je naveo da će goste, osim njega, dočekati ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Damjan Јović, načelnici opština Višegrad i Han Pijesak, pokrovitelja centralnog dočeka, predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture i brojne delegacije domaćina 19 gradova i opština Republike Srpske.

- Ovo je najmasovniji osmi projekat koji su podržali gradovi Banjaluka, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Doboj, Prijedor, Trebinje, Gradiška i Brčko, kao i opštine Višegrad, Han Pijesak, Pale, Stanari, Šamac, Modriča, Brod, Derventa, Prnjavor, Čelinac i Novi Grad - kaže Arlov.

On je naveo da su projekat podržale i mnoge osnovne škole, oko 900 porodica, kabinet predsjednika Vlade Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

- Podršku ovom projektu dalo je i Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara u tehničkom manadatu odobrenjem ulaska u BiH i sedmodnevnog boravka u Srpskoj pod posebnim uslovima - kaže Arlov.

On je naveo da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pripremilo poklone za svu djecu i mlade sa Kosova i Metohije, koje će im uručiti na centralnom dočeku u Višegradu.

U okviru projekta "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" do sada je u Republici Srpskoj boravilo je 4.500 učenika u pratnji oko 400 prosvjetnih radnika.