latinica  ћирилица
15/06/2019 |  18:23 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Na Manjači niče rekreativno turistički kompleks (FOTO/VIDEO)

Na prostoru planine Manjače, kod Banjaluke, uskoro bi trebalo da bude izgrađen turističko-rekreativni kompleks, a prva faza realizacije projekta, odnosno, akcija čišćenja terena, biće održana 27. juna.
Manjača  (Foto:seesrpska.com) -
Manjača (Foto:seesrpska.com)

- Uz pomoć građevinske mehanizacije i ljudstva očistiće se i spojiti staza namijenjena za obilazak jezera koja će služiti kao šetalište, kao i put do smještajnih jedinica koje će biti izgrađene u jednoj od faza - rekli su u Turističkoj organizaciji Banjaluka koji sa Gradskom razvojnom agencijom i Centrom za razvoj poljoprivrede i sela realizuju ovaj projekat.

Projekat "Manjača kao turističko-rekreativi kompleks" ima za cilj razvoj Manjače kao atraktivnog gradskog izletišta, novog rekreativnog kompleksa, te planinskog, zimskog i avanturističkog turizma.

Prema riječinma direktorke banjalučke Turističke organizacije Irene Radojević, radi se o jedinstvenom inovativnom projektu, koji nudi razvoj modernih turističkih i sportskih kapaciteta, te novih poslovnih modela uz očuvanje pomenutog prostora sa svojim ruralnim obilježjima.

Foto: seesrpska.com

Kako je saopšteno, ovaj prostor, udaljen 22 kilometra od najvećeg grada Srpske, mogao bi koristiti za ekstremne sportove, biciklizam, paraglajding, planinski reli, džipijade...

- Realizacijom projekta otvaraju se mogućnosti za seoski turizam, lov i ribolov te zdravstveni, manifestacioni, rekreativno-sportski turizam, u okviru kojeg se mogu organizovati edukativni kampovi - kažu u Turističkoj organizaciji najvećeg grada Srpske.

Za turiste bi, ističu, bilo zanimljivo da posjete i već postojeće objekte na prostoru Manjače, kao što je "Kočićeva kuća", kao i okolni manastiri.

Predstavnici gradskog Centra za razvoj poljoprivrede i sela istakli da je su na platou Manjače planirana izgradnja vikend naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata, s ciljem da se taj prostor iskoristi za razvoj cijele regije.

Na tom lokalitetu se nalaze veliko i malo jezero, nekoliko ponornica, a obiluje proplancima i stazama kroz šumoviti dio predjela.

Projekt je rezultat saradnje banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Turističke organizacije i Gradske razvojne agencije, čiji predstavnici su naglasili da su najznačajniji ciljevi projekta "Manjača kao turističko-rekreativni kompleks" zaštita prirodnih resursa i unapređenje postojeće infrastrukture.

Izvor: seesrpska.com