latinica  ћирилица
15/06/2019 |  18:45 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od egzodusa Srba u dolini Neretve

Na mostu na rijeci Buni kod Mostara, na današnji dan 1992. godine, tokom akcije hrvatske vojske, HVO-a i HOS-a, ubijeno je 29 srpskih civila i vojnika. U Mostaru je u tri dana juna nestalo 431 lice srpske nacionalnosti, protjerano više od 30.000 i uništena sva imovina i bogomolje. Rodbina poginulih i nestalih u znak sjećanja spustila je cvijeće u rijeku.

Slavica Savić, tog kobnog 15. juna izgubila je brata. Do sada je, DNK analizom, pronađena njegova butna kost, koju su sahranili u nevesinjskom groblju.

- Te 1992. godine na današnji dan 15. juna je nestao moj brat, Marić Siniša. Јoš uvijek tražimo ostatke tijela. Kolega koji je nestao sa njim još uvijek nije identifikovan. Izgleda da nam samo rijeka Buna može reći, gdje su, šta su i kako je bilo - kaže Savićeva.

Na njene riječi nadovezuje se Draško Šiljegović:.

- Nestali su mnogi naši najmiliji, ja sam svoga brata tek nakon 11 godina pronašao u kosturnici u Nevesinju. Јoš ima mnogo nestalih, samo u Nevesinju ima 85 lica koja još nisu dočekali da se sahrane i da njihovi najmiliji nađu mir.

Na mostu na Buni stradalo je 18 vojnika i 11 civila. Јoš uvijek se traga za devet lica.

- Prošle godine je pronađena jedna ciljana lokacija na Buni ,gdje je gospodin Gavro izašao na teren i zaustavio ekshumaciju, govoreći da je to njegov privatni posjed. Nadam se da će se u budućnosti ovaj problem riješiti i da nećemo dozvoliti onima koji su možda bili tada nalogodavci da nas zaustave i onemoguće da pronađemo naše najmilije ih sahranimo ih onako kako to i zaslužuju - ističe Aljonka DŽelatović, predsjednica Organizacije porodica poginulihi zarobljenih boraca i nestalih civila Nevesinje.

Nepoznata je sudbina za još 85 lica srpske nacionalnosti, koja se i dalje vode kao nestala.

- Apelujemo na sve one koji imaju neku informacije da nam pomognu da na dostojanstven način sahranimo te ljude i da, na neki način, oni i njihove porodice nađu smiraj - ističe Radivoje Krulj, paroh mostarski.

Iz Udruženja nestalih istočne Hercegovine poručuju da neće odustati od traženja nestalih i identifikacije poginulih. Na današnji dan 1992. godine, zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, a nakon toga i sve pravoslavne crkve u dolini Neretve.