latinica  ћирилица
15/06/2019 |  19:27 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Zvaničnici sa Palmerom o ekonomskim i bezbjednosnim pitanjima

Aktuelna politička, ekonomska, ali i bezbjednosna pitanja bili su tema sastanaka zvaničnika Republike Srpske sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja Metjuom Palmerom. Iz Vlade Srpske, između ostalog, upoznali su Palmera da je ovih dana upućen niz zakona u vezi sa podrškom, olakšicama i zapošljavanjem u realnom sektoru. Na radnoj večeri predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i američki zvaničnik, razgovarali su i o evropskom putu BiH.

Unapređenje privrednog ambijenta, privlačenje investicija, podrška realnom sektoru s ciljem povećanja zarade radnika, bila je, između ostalih, tema sa kojom je zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja upoznao premijer Srpske Radovan Višković.

Na sastanku zvaničnika Srpske i SAD, takođe, je istaknuto da su američke kompanije zainteresovane za poslovanje u Srpskoj. Kao dobar primjer izdvojeno je preduzeće En-si-ar.

- Istaknuto je da je u parlamentarnu proceduru ovih dana upućeno 38 zakonskih rješenja, koja se odnose na podršku, olakšice pri ulaganju i zapošljavanju u realnom sektoru, te da je među zakonskim rješenjima i Zakon o podsticajima, koji ima podršku privredne zajednice i sindikata - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Na sastanku je pomenuta i aktuelna politička situacija. Premijer Srpske ukazao je da neformiranje Savjeta ministara i Vlade Federacije BiH ima negativne posljedice za provođenje neophodnih reformi i aktivnosti.

Na radnoj večeri sa predsjednicom Srpske, američki zvaničnik razgovarao je i o evropskom putu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je Palmer dobrodošao u Banjaluku.

- Nadam se da je mogao da spozna da je riječ o normalnom gradu, ljudima i institucijama, te da nismo remetilački faktor, što je u percepciji nekih sa strane - rekao je Dodik.

Palmer se sastao i sa predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem. Borenović je rekao da je u BiH neophodno spuštanje tenzija i da umjesto političkih sukoba treba raditi na ekonomskim mjerama koje bi obezbijedile napredak i zaustavile trend odlaska ogromnog broja ljudi sa ovih prostora.

Bilo je riječi i o izmjeni izbornog zakonodavstva, o čemu je američki zvaničnik razgovarao i sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igorom Crnatkom.

Palmer je istakao važnost saradnje sa NATO-om, očekivanja vezano za aktivaciju MAP-a i podnošenja Godišnjeg nacionalnog programa.