latinica  ћирилица
16/06/2019 |  08:23 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Za odbranu Sarajevsko-romanijske regije život dalo 4.000 boraca (FOTO)

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji obilježava se Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu, za šta je život dalo 4.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Na Vojničkom groblju na Sokocu služen je pomen i položeni su vijenci poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije.

Parastos je služen i u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

Vijence na Centralni krst na "Malom Zejtinliku" položili su izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Ljubiša Ćosić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnik Ambasade Srbije u BiH Marko Rakić.

Vijence je položila i delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske - potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Јovićević i narodni poslanici Ljubiša Krunić, Aleksandar Glavaš i Savo Vulić, te predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Foto: SRNA

Na srpskom Vojničkom groblju na Sokocu sahranjeno je 968 boraca Vojske Republike Srpske, čiji su posmrtni ostaci preneseni iz opština koje su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH.

Iz Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator obilježavanja, podsjećaju da su u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Sarajevsko-romanijske regije snage takozvane Armije BiH izvele nekoliko bezuspješnih ofanziva na položaje Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Poginulo je 4.000 boraca ovog korpusa, koji je imao 18.000 do 20.000 boraca, što dovoljno govori o težini borbi vođenih na ovom prostoru.

- U prvoj polovini juna 1995. godine takozvana Armija BiH izvela je posljednju i najveću ofanzivu. Iako napadnuti istovremeno na cijelom prostoru Sarajevsko-romanijske regije borci Vojske Republike Srpske pružili su herojski otpor i osujetili posljednji pokušaj presijecanja teritorije Republike Srpske - navode iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

Povezane vijesti:

Čubrilović: Sarajevski Srbi podnijeli najveću žrtvu