latinica  ћирилица
16/06/2019 |  11:04 | Autor: SRNA

Đogo: Crnogorska vlast manipulacijama ostvaruje identitetski inženjering

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči Darko Đogo izjavio je da je crnogorski Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti pisan tendenciozno kako bi se kasnijim manipulacijama ostvarili konačni rezultati identitetskog inženjeringa.
Darko Đogo - Foto: SRNA
Darko ĐogoFoto: SRNA

Protojerej stavrofor Darko Đogo za Blic kaže da cilj predloženog zakona jeste da se najprije Mitropolija crnogorsko-primorska eliminiše kao pravno lice, zatim kao lice, a potom da se na njeno mjesto instalira crkveno secesionistička i podobna struktura.

- Geopolitičko pozicioniranje Crne Gore, uz očigledno ignorisanje jasnih znakova jednoumlja i jednopartojske diktature od strane evroatlantske strukture moći, daju očigledno mnogo prostora za takvo ponašanje vlasti - rekao je Đogo.

On kaže da je ovakav zakon nezamisliv danas u jednoj državi koja je članica NATO i koja uvijek dobija pohvale za "reforme na putu ka EU".

Đogo je dodao da Srpskoj pravoslavnoj crkvi za osporavanje tog zakonskog prijedloga ostaje pravna borba pred domaćim i međunarodnim sudovima, s tim da šanse pred domaćim crnogorskim sudovima nisu sasvim izvjesne, pa ostaju sudovi i komisije poput Strazbura i Venecije.

- Venecijanska komisija je već dala negativno mišljenje o "bratu blizancu" ovog zakona, ali to nije spriječilo vlast da ga opet stavi na sto. Vidjećemo da li će se i sad ponoviti slučaj sa starim zakonom - rekao je Đogo.