latinica  ћирилица
16/06/2019 |  13:45 ⇒ 17/06/2019 | 07:42 | Autor: RTRS

Odbrana Sarajevsko-romanijske regije jedan od najtežih zadataka (FOTO)

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji obilježen je Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu, za šta je život dalo 4.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Odbrana sarajevsko-romanijske regije bio je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske i bez herojske borbe Sarajevsko-romanijskog korpusa ne bi bilo ni Republike Srpske, poručeno je sa današnjeg obilježavanja Dana odbrane sarajevsko-romanijske regije.

Na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu služen je pomen i položeni vijenci, a parastos je služen u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji gdje se u spomen crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u odbrani ove regije.

Vijence na Centralni krst na "Malom Zejtinliku" položili su izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Ljubiša Ćosić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnik Ambasade Srbije u BiH Marko Rakić.

Vijence je položila i delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske - potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Јovićević i narodni poslanici Ljubiša Krunić, Aleksandar Glavaš i Savo Vulić, te predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

O težini ratišta i veličini podnesene žrtve svjedoči i epski egzodus sarajevskih Srba, kojima su, u ratu krvlju odbranjena ognjišta, moćnici tek jednim potezom pera u Dejtonu prepustili Federaciji. Srpska, njene institucije i narod nikada neće zaboraviti i nastaviće da čuvaju uspomenu na hiljade poginulih i ranjenih boraca Sarajevsko romanijskog-korpusa, koji su svoje živote uzidali u njene temelje, poručio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Foto: SRNA

General Milan Torbica rekao je da je odbrana Sarajevsko-romanijske regije bio je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske.

Torbica je rekao da ne bi bilo Republike Srpske bez herojske borbe Sarajevsko-romanijskog korpusa.

On je podsjetio da je Sarajevsko-romanijski korpus bio u okruženju i da je imao dva fronta - unutrašnji oko Sarajeva i spoljni na spoljnim granicama ove jedinice i po planinama BiH.

- Četiri godine boriti se sa mnogo nadmoćnijim neprijateljem bio je herojski čin. Zahvaljujući uspješnom rukovođenju korpusom prvog komandanta generala Stanislava Galića i Vrhovne komande, uspjeli su da očuvaju ovu teritoriju i narod i obezbijede uslove za stvaranje Republike Srpske - rekao je Torbica.

Navodeći primjer herojske borbe Vojske Јugoslavije na Košarama, Torbica je naglasio da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa "imali svaki dan Košare", jer su sve brigade u okolini Sarajeva bile stalno u takvoj situaciji.

On je dodao da pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa treba da budu ponosni na svoju herojsku borbu.

General Torbica ističe da se danas obilježava podvig Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji nije dozvolio da se presiječe teritorija pod njegovom kontrolom, ali i pobjeda Vojske Republike Srpske i stvaranje Srpske.

Foto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je veoma važno obilježavati sve značajne datume iz srpske istorije, jer budućnost pripada onima koji se najduže i najdublje sjećaju prošlosti.

- Na ovom, kao i na mnogim drugim mjestima širom Srpske, okupljamo se da bi izrazili svoju zahvalnost, poštovanje i divljenje našim besmrtnim herojima, pogotovo ovdje na Vojničkom groblju, pred strojem oko 1.000 naših heroja i nekoliko hiljada boraca čija su imena uklesana u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji - rekao je Savčić.

Savčić kaže da je ponosan što je i sam bio učesnik mnogih bitaka oko Sarajeva, te podsjetio da su na današnji dan 1995. godine jedinice uključene u odbranu Sarajevsko-romanijske regije desetkovale Sedmu muslimansku brigadu i stvorile uslove za dolazak novih srpskih snaga i povratak položaja srpske vojske.

Organizator obilježavanja 16. juna, Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u minulom ratu je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Povezane vijesti:

Čubrilović: Sarajevski Srbi podnijeli najveću žrtvu