latinica  ћирилица
16/06/2019 |  15:40 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Izložba grafika u čast 500 godina štamparije u Novom Goraždu

Povodom pola milenijuma Goraždanske štamparije u Novom Goraždu otvorena je izložba grafika Prvog sabora grafičkih umjetnika "Teodor Ljubavić". Stvaralaštvo ovog sabora pamtiće se po oživljavanju ljepote pisma i ukrasa grafike, kao svevremeneskog jezika, po ugledu na izdanja jedne od prvih kulturnih institucija u Evropi.

Novo Goražde u godini obilježavanja značajnog jubileja, svojevrsna je prijestonica kulture, u kojem je od 1519.godine radila druga štamparija na Balkanu, prva u BiH i Turskom carstvu. Imena izlagača, sa dvadeset dva eksponata, najavljuju novi slavni put ove kulturne znamenitosti.

- Uspjeli smo da skupimo 11 grafičara iz Trebinja, Banjaluke, Novog Sada, Beograda i Kosova, tako su oni sa tog prostora dali ono što smatraju da je najljepše - kaže Novica Krunić, autor izložbe Prvog sabora grafičkih umjetnika "Teodor Ljubavić" Donja Sopotnica 2019.

Miodrag Rakita, izlagač Prvog sabora grafičkih umjetnika "Teodor Ljubavić" rado se odazvao pozivu da učestvuje na izložbi. 

- Јubilej koji u sebi nosi broj od 500 je stvarno za respekt pogotovo što se to tiče nas i pravoslavlja to se jednostavno ne može izbjeći tako sam i ja prihvatio poziv organizatora da učestvujem - ističe Rakita. 

Goraždanska štamparija, bila je svetionik srpske pismenosti i razvoja duhovnog, kulturnog i nacionalnog identita – poručeno je iz Novog Goražda. 

- Bogu hvala da mi i poslije 500 godina i dalje postojimo i da jesmo tu i da nastavljamo ono što su oni započeli, na jedan drugi savremeniji način oni su se mnogo potrudili da ovdje donesu jednu štampariju na početku 16.vijeka - poručio je  
mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik Odbora za obilježavanje 500 godina Goraždanske štamparije. 

Od 1519. do 1523.godine Goraždanska štamparija izdala je – Služabnik, Psaltir i Molitvenik. Štamparija je pri hramu Svetog Đorđa kod Goražda radila sve do 1523.godine, kada je premještena u Trgovište u Rumuniji.