latinica  ћирилица
16/06/2019 |  15:43 | Autor: SRNA

Linta: Informisati međunarodne faktore o namjerama Podgorice

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je danas da je zvanični Beograd obavezan da aktivno pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava u Crnoj Gori.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

- Srbija ima nacionalnu, ustavnu i moralnu obavezu da brine o Srbima u Crnoj Gori i da konkretno pomogne da se poštuju njihova nacionalna prava, kao i da aktivno pomogne SPC u odbrani svetinja i zakonskih prava - naveo je Linta.

Linta je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da povede snažnu diplomatsku ofanzivu i informiše sve značajne međunarodne faktore sa namjerama Vlade Crne Gore da otme svetinje i crkvenu imovinu SPC.

On je podržao proglas arhijereja, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke sa Trojičindanskog sabora koji je juče održan u Podgorici.

- Svakom razumnom čovjeku je apsolutno jasno da je prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti suštinski usmjeren protiv SPC u Crnoj Gori s ciljem otimanja hramova i pljačke crkvene imovine i predaje nepriznatoj tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi - dodao je Linta.