latinica  ћирилица
16/06/2019 |  16:12 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Zbog Trgovske gore najavljen skup opština u slivu Une

Svaki sastanak i razgovor o temi odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Dvoru za građane i predstavnike opštine Novi Grad budi nadu u povoljan ishod ovog problema. Takav optimizam je i pred najavljeni skup predstavnika opština u slivu Une u Dvoru, koji je zakazan za 19.juni.

Stanovnici naselja Mlakve kod Novog Grada od samog pominjanja odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori su u neizvjesnosti. S razlogom jer su oko 500 metara udaljeni od te loakacije.

- Kažem da je to jedna katastrofa. Ovdje imamo pitku vodu, bazene, nema 200 metara, oni su pored Une. A tu je najbliža kota tu nema 500 metara vazdušne linije - ističe Dragica Mačkić, a na njene riječi nadovezuje se Pero Prošić:

- Mi samo možemo gledati da se iselimo, drugo ništa. Tu su i izvori vode, tu je najbliže izvorište kojoim se napaja cijeli grad i cijela opština.Ovdje je veliko naselje. Ima i kuća, neki čak razmišljaju da hoće kuće prodati samo da se ide odavde - poručuje Pero Prošić.

U srijedu 19.juna u Dvoru će se održati sastanak predstavnika opština u slivu Une. Dolazak su najavili i predstavnici Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Unsko - sanskog kantona.

- Uglavnom nastavljamo cjelokupnu ovu priču. Јako je dobro što je veliki broj načelnika opština zainteresovan da zajednički riješimo taj cjelokupan problem. Znači opštine iz BiH i naravno opštine iz Republike Hrvatske - istakao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Rukovodstvo opštine Novi Grad do sada je u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske organizovalo brojne aktivnosti. U toku je izrada projekta za Park prirode u dolini Une. Ističu da je neophodno formirati pravni tim koji bi se bavio ovom problematikom. Problem je i što još nije formiran Savjet ministara, koji bi trebalo da se pozabavi ovom problematikom.