latinica  ћирилица
16/06/2019 |  18:48 ⇒ 17/06/2019 | 11:59 | Autor: RTRS

Mališani s Kosmeta doputovali u Višegrad: Ponos u očima i osmijeh na licima

Mališani s Kosova i Metohije doputovali su u Višegrad i Andrićgrad. Riječ je o projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji sprovodi Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, uz podršku Vlade Srpske. Biće smješteni kod svojih vršnjaka u 19 opština i gradova.

Ponos u očima i osmijeh na licu krasio je mališane sa Kosova i Metohije. Većina njih, od 1.030 koliko ih je doputovalo, nije prvi put u Srpskoj. I prethodih godina dolazili su i vraćali se sa lijepim uspomenama.

Čast da organizuje centralni doček pripala je Višegradu, a suorganizator dočeka je opština Han Pijesak.

Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad vjeruje da će narednih sedam dana mališani s Kosmeta upoznati mnogo novih prijatelja, porodica i da će ponijeti najljepše utiske iz Srpske.

Vlado Ostojić, načelnik opštine Han Pijesak, ističe da za opštinu Han Pijesak čast da dočeka djecu sa Kosova. - U Han Pijesak dolaze djeca iz sela Banje i Osojane oni su i prošle godine bili kod nas - rekao je Ostojić.

Projekat je zaživio 2012. godine kada je u Srpsku stiglo 100 djece. Ovaj put, preko 1.000 mališana boraviće sedam dana u opštinama širom Republike Srpske. Podršku je dala Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture.

- Neka nam djeca sa KiM budu srećna i zadovoljljna. Da u narednih sedam dana provedu najbolje trenutke u svom životu i da prenesu koliko ih voli Republika Srpska - rekao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Damjan Јović, zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže da je po njegovom mišljenju rijeka Drina postala mjesto susreta srpskog naroda, što je, kako je istakao, važno za srpstvo i srpsku slogu.

- Nadam se da će u narednim godinama ova akcija postajati sve masovnija - rekao je Јović.

Ovo je do sada najmasovniji, osmi po redu susret dece sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske, a u proteklih osam godina, u organizaciji Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj je boravilo oko 4.500 učenika i oko 400 prosvjetnih radnika sa KiM.