latinica  ћирилица
16/06/2019 |  21:04 | Autor: RTRS

Pilić za RTRS: Svaka čast Federeru i Nadalu, Novak je nabolji teniser svijeta

Proslavljeni teniski trener Nikola Pilić danas je boravio u Banjaluci i to nakon 60 godina, kada je takođe bio u gradu na Vrbasu. Trenirao je sa Anom Pršo i Draženom Petrovićem. Iskusni trener još jednom je ponovio da je za njega Novak Đoković najbolji teniser svijeta i da od njega očekuje dobar nastup na Vimbldonu.
Nikola Pilić - Foto: RTRS
Nikola PilićFoto: RTRS

Radeći sa Novakom Đokovićem, Nikola Pilić je prolazio kroz teške situacije, bio psiholog, trener, učitelj...Međutim, kaže da je vjerovao da srpski teniser može postati ono što je danas.

– Novak je uvijek znao šta želi, on je genijalac. Kada je rekao da želi da bude broj jedan na svijetu, svi su se nasmijali osim mene. Iskreno, ja nisam znao da će on biti broj jedan, nisam mogao da prognoziram ni da će biti broj tri, ali sam vidio jednu ogromnu bombu u grudima koja ga je uvijek vukla, a i danas ga vuče naprijed – rekao je Pilić za RTRS.

Iako nije osvojio Rolan Garos, Pilić smatra da je će Novak u velikoj mjeri podići nivo igre na Vimbldonu i da je jedan od glavnih kandidata da osvoji treći gren slem sezone.

– Јa sam uvijek govorio da je Novak, kada je u šestoj brzini, najbolji na svijetu. Ne zato što je četiri i po godine bio kod mene, što je od mene mnogo naučio. Јednostavno, on sada ima skoro pet hiljada bodova više od Nadala. Imao je problem i u Rimu i u Parizu, a to se događa kod velikih igrača koji imaju zamor i psihički i fizički. Svaka čast Nadalu, ali mislim da je Novak na svim površinama osim možda na zemlji, dominantan. Žao mi je što Novak ne igra jedan turnir prije Vimbldona na travi, ali Rim i Pariz su mu oduzeli mnogo mentalne i fizičke snage. Mislim da je rekao da bolje da se odmori, da se pripremi da osvoji ono što je prošle godine osvojio – rekao je Pilić, koji je gotovo siguran da će Novak osvojiti turnir u Velikoj Britaniji.

Pilić smatra da Novak, ukoliko bude zdrav, može prestići Federera po svim parametrima, ali smatra da broj gren slemova nije najbitnija stvar u tenisu.

– Za mene broj gren slemova nije glavna tema, za mene je glavna tema da on najviše nedjelja bude broj jedan. Da li će imati 18,19 ili možda 20 i više gren slemova to je za mene manje bitno. Svaka čast Federeru i Nadalu, ali za mene je Novak broj jedan. Na kraju, Novak sa svim igračima ima pozitivan skor. To je to. Mene ne zanimaju lijepe riječi, nego brojke, a Novak sa svim igračima ima pozitivan skor i ne znam šta bi tu trebalo više da se kaže – jasan je Pilić.

Nikola Pilić u Banjaluci (Foto: RTRS)

Od polufinala Rolan Garosa mi je ostalo 500 dolara

Tenis je u posljednjim godinama pretrpio velike promjene, posebno u visini nagradnog fonda na turnirima, a sve to doprinijelo je i podizanju kvaliteta ovog sporta.

– Kada sam 1973. godine igrao polufinale Rolan Garosa, kada sam platio 23 dana sebi i ženi u hotelu, kada sam platio porez, ostalo mi je 500 dolara u džepu. Danas je to nešto malo drugačije. Konkurencija je velika, jer je nagradni fond ogroman. Zato čestitam Novaku što sa 32 godine ovoliko dugo drži tron – jasan je Nikola Pilić.

Zašto je Novak bolji od Gulbisa

Ernest Gulbis, jedan je od igrača koji je trenirao kod Nikole Pilića, a ovaj mu je prorekao da će biti u “Top 10“.

– Trenirao je zajedno sa Novakom. On je živio kod mame u to vrijeme, a kada mu je tata došao - umjesto da ga napravi čvršćim, on je postao mekši. Međutim, za razliku od Novaka njegov fokus je uvijek bio mnogo slabiji. Novak je u tome genijalac  a Ernest uvijek misli na 17 drugih stvari. Nije sve u udaranju loptice, dobrom servisu. Međutim, znao sam da će i Gulbis napraviti nešto, rijetko to govorim, i rekao sam mu da će biti u top 10, ali za taj rezultat mu je trebalo 10 godina – rekao je Pilić.

Dražen Petrović profesionalac – o tome odlučuje “onaj gore“

Nikola Pilić u Banjaluci je odradio trening sa Draženom Petrovićem, teniserom iz Republike Srpske koji se probija u profesionalni tenis. Pilić kaže da on ima kvalitet, ali da ne može ništa prognozirati.

- Јa ne želim da se bavim prognozama, ne zato što on nije dobar igrač nego zato što mnogo faktora utiče da li će neko biti profesionalac. Dražen je divan momak, igra odličan i tehnički dotjeran tenis, ima odličnog materijala za napredak, a da li će postati profesionalac, trebalo bi pitati “onog gore“ – rekao je Nikola Pilić.