latinica  ћирилица
17/06/2019 |  13:13 | Autor: SRNA

Moguće naznake "sajber rata" protiv Moskve

Ukoliko američke agencije vrše sajber napade, a o tome ne obavještavaju predsjednika SAD Donalda Trampa, onda bi tu moglo biti naznaka "sajber rata" protiv Rusije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev) -
Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev)

On je rekao da su sajber napadi iz inostranstva nanijeli, a i dalje nanose štetu pojedinim ključnim sferama ruske ekonomije.

Peskov kaže da ruske agencije konstantno rade na sprečavanju nanošenja značajnije štete ekonomiji Rusije ovakvim napadima.

Portparol Kremlja podsjetio je da je Moskva u više navrata pokušala da podstakne međunarodnu saradnju na polju suprotstavljanja sajber napadima, ali da su se SAD uporno oglušivale na takve pozive, javio je "Sputnjik".

Predsjednik SAD ranije je optužio list "Njujork tajms" za izdaju, zbog navodnog širenja lažnih informacija u nedavno objavljenom članku o američkim sajber napadima protiv Rusije.

Pozivajući se na anonimne izvore, američki list je tvrdio da je Vašington, navodno, povećao broj sajber napada na rusku mrežu napajanja električnom energijom, kako bi pokazao spremnost administracije SAD da iskoristi "sajber sredstva" u suočavanju sa Moskvom.