latinica  ћирилица
17/06/2019 |  13:44 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Kinezi ponudili donacije za razvoj zdravstva, prosvjete, industrije...

Predstavnici Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje su na današnjem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponudili donatorsku pomoć za razvoj u oblasti zdravstva, prosvjete, industrije i infrastrukture.
Kina - zastava - Foto: ilustracija
Kina - zastavaFoto: ilustracija

Gosti su posebnu pažnju posvetili oblasti vanrednih situacija u slučaju elementarnih nepogoda, kao i oblasti carine, ponudivši pomoć u vidu opreme i obuke zaposlenih.

Predstavnici Kineske agencije, koja je osnovana prošle godine kao posebna agencija za pružanje međunarodne pomoći, ukazali su na brojne mogućnosti saradnje, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

U saopštenju je navedeno da bi projekti Kineske agencije obuhvatili i pomoć u oblasti ljudskih resursa, kao i u oblasti zaštite životne sredine.

Vučić je izrazio očekivanje da će posjeta predstavnika ove agencije Srbiji rezultirati uspješnom saradnjom, što će doprinijeti ekonomskom razvoju, održivom privrednom rastu i sigurnoj investicionoj klimi u Srbiji.

Bilo je riječi i o projektima od značaja za međunarodnu saradnju, poput inicijative "Pojas i put", a posebno je istaknut značaj projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Sastanku je prisustvovala i ambasador Kine u Srbiji Čen Bo.