latinica  ћирилица
18/06/2019 |  11:29 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija zajedno u oblasti obezbjeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević potpisali su u Banjaluci sporazum o zajedničkim aktivnostima u oblasti obezbjeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju.
Rajčević-Šarčević-potpis ugovora - Foto: Twitter
Rajčević-Šarčević-potpis ugovoraFoto: Twitter

Rajčević je rekao da ovaj dokument, koji je baziran na Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije, daje mogućnost međusobnog priznanja statusa akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

- U sporazumu se precizira da će u Srpskoj i Srbiji status akreditovanih visokoškolskih ustanova biti međusobno priznavan, ne po automatizmu, već po zahtjevu, odnosno shodno zajedničkim registrima i evidencijama. Ako, na primjer, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske izda rješenje da je jedna republička visokoškolska ustanova akreditovana, skupa sa studijskim programima, onda će se taj status priznati i u Srbiji i obrnuto - pojasnio je Rajčević.

Naglasio je i da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nema pun kapactet da funkcioniše, jer prema informacijama kojima on raspolaže, predsjednik Upravnog odbora ove agencije podnio je ostavku.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević kaže da bi potpisivanje sporazuma trebalo da doprinese da agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i Srbije sarađuju na planu utvrđivanja standarda i kvaliteta u toj oblasti obrazovanja i na dobrobit studenata.

- Obrazovanje treba da povezuje nacije, a pogotovo one koje imaju isto pismo, jezik i kulturu. Proširićemo saradnju u oblasti nauke i na drugim poljima jer je to naša obaveza prema potomstvu. Takođe, ubrzo ćemo potpisati sporazum u domenu preduniverzitetskog obrazovanja - najavio je Šarčević.