latinica  ћирилица
18/06/2019 |  12:01 ⇒ 14:44 | Autor: TANЈUG

Mehmedagić progoni Srbe iz tajne službe BiH

Osman Mehmedagić, poznatiji kao Osmica, direktor obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koji je prema svjedočenju zaštićenog svjedoka u Hagu doveden u vezu s ratnim zločinima nad Srbima, odnosno da je Srbe ubijao snajperom iz zabave, sada operativce srpske nacionalnosti penzioniše da bi ostale natjerao na poslušnosti, otkriva Kurir.
Osman Mehmedagić - Foto: klix.ba
Osman MehmedagićFoto: klix.ba

Mehmedagić, koji je bio ratni tjelohranitelj bivšeg bošnjačkog lidera i predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, prema pisanju medija, krajem prošle godine penzonisao je Miloša Šaviju, srpskog bezbjednjaka, vrsnog profesionalca sa decenijama iskustva i bez mrlje u karijeri, jer nije prisustvovao sjednici Komisije za NATO.

Šavija, navodi se, nije prisustvovao pomenutoj komisiji, jer je od zamjenika direktora Agencije Trifka Buhe dobio tri slobodna dane zbog slave, ali to nikoga nije interesovalo.

Šavija je tužio Agenciju jer ni po godinama, ni po stažu ne mora da ide u penziju.

Ovaj slučaj će, pišu mediji, završiti na sudu, ali je uticao da ostali Srbi u OBA-e "saviju glave i ćute".

Neimenovani sagovornik za medije kaže da na ovaj način "Osmica sprovodi plan ućutkivanja i čišćenje Srba u OBA".

- Srbi u OBA su tretirani kao građani drugog reda - navodi isti izvor i dodaje da je Mehmedagić na mjesto Šavije odmah postavio Srbina iz Sarajeva koji je tokom rata bio u Armiji BiH.

Mediji su objavili i prepisku Šavije i šefice Kancelarije za saradnju iz OBA-e, pred sjednicu Komisije za NATO, koja svjedoči o pritisku kojem je bio izložen ovaj bezbjednjak.

Komentarišući situaciju u OBA, bezbjednosni analitičar DŽevad Galijašević, ističe za Kurir da je ta Agencija "privatna Izetbegovićeva vojska" i da Republika Srpska treba da razmisli o aktiviranju svoje bezbjednosne službe.

Prema njegovim riječima, OBA pripada tzv. tvrdom krilu bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), te da je Šavija žrtva radikalne vjerske struje.