latinica  ћирилица
18/06/2019 |  13:50 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Počela sanacija klizišta u Božurskoj ulici na Laušu

Preduzeće Građenje Đurić je po nalogu gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove počelo sa uklanjanjem zemljišta koje je prijetilo da ugrozi objekte u Božurskoj ulici u banjalučkom naselju Lauš.
Počela sanacija klizišta u Božurskoj ulici na Laušu - Foto: SRNA
Počela sanacija klizišta u Božurskoj ulici na LaušuFoto: SRNA

 Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Јanko Kecman rekao je Srni da su obilne padavine uzrokovale klizište koje je pokrenulo veću količinu zemljišta i prijetilo da ugrozi stambeni i pomoćni objekat u Božurskoj ulici.

Kecman je rekao da je ovo odjeljenje angažovalo stručnjaka građevinske struke koji je dao prijedlog za sanaciju terena i prema kojem će sa ove lokacije biti uklonjeno oko 700 metara kubnih zemljišta.

- Osim ovoga, u zadnjih desetak dana je na još tri lokacije počelo otklanjenje opasnosti od klizišta i to u naselju Lauš u Karađorđevoj ulici, kao i u naseljima Bočac i Kola - rekao je Kecman.

On je istakao da se u sva tri slučaja radi na hitnom otklanjanju opasnosti po ljude i objekte, odnosno na odvoženju zemlje i pripremi terena za sanaciju, koju su vlasnici parcela dužni da sami izvedu.

Resorno odjeljenje je, analizirajući slučajeve gdje se pojavljuju klizišta, došlo do zaključka da je u većini slučajeva glavni uzročnik ljudski faktor zbog nestručnog i neadekvatnog izvođenja radova na terenu na kojem se gradi.

- Јoš jednom apelujemo na vlasnike objekata gdje je moguće da dođe do klizišta, da prilikom bilo kakvih radova obavezno angažuju stručnjake koji će utvrditi da li postoji opasnost ili ne - poručio je Kecman.