latinica  ћирилица
18/06/2019 |  14:52 | Autor: SRNA

Veritas: Najstarija identifikovana žrtva imala 88 godina

Dokumentaciono-informativni centar Veritas objavio je imena 11 srpskih žrtava iz proteklog rata u Hrvatskoj, koje su identifkovane nedavno u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, od kojih je najstarija imala 88 godina.
Veritas (foto: veritas.org.rs) -
Veritas (foto: veritas.org.rs)

Ova organizacija je objavila imena, starost, vrijeme i mjesto stradanja, zbog svog zalaganja za princip da "svaka žrtva mora imati ime".

Veritas u saopštenju navodi da su u Gornjem Selištu i Petrinji ekshumirana po dva lica, a po jedno u Glini, Šašu, Šibeniku, Vrbovljanima, Vodoteču, Gračacu i Vukovaru.

Među identifikovanima su Rade Opačić /88/ iz Luščana kod Petrinje, Vukašin Hinić /84/ iz Zalužnice kod Vrhovina, Ljuban Medaković /58/ iz Šaša kod Kostajnice, Petar Vukićević /61/ iz Dragotine kod Gline, Anka Lukić /64/ iz Cerovca kod Gračaca i Јelica Mrkobrad /59/ iz Vrela Utinje kod Vojnića.

Ove civile su u hrvatskoj akciji "Oluja" ubili pripadnici hrvatske vojske ili pljačkaši od 6. do 13. avgusta 1995. godine u svojim kućama i dvorištima, koje nisu htjeli napustiti.

Među identifikovanima su i Mara Španović-Zec /70/ iz Bovića kod Vrginmosta i
Nedeljko DŽeverlija /48/ iz Šaša kod Kostajnice, oboje civili, poginuli 5. i 6. avgusta od hrvatskih granata u izbjegličkoj koloni.

Identifikovan je i Gojko Pucarević /39/ iz Smrtića kod Okučana, koji je, kao pripadnik Srpske vojske Krajine ubijen u hrvatskoj akciji "Bljesak" 2. maja 1995. godine od hrvatske vojske u proboju kroz Novu Varoš prema Republici Srpskoj.

Identifikovan je i Predrag Rakić /24/ iz Vukovara, kojeg su kao civila za vrijeme Vukovarske bitke, sa još nekoliko Srba, 1. oktobra 1991. godine iz skloništa jedne stambene zgrade na Slaviji odvele hrvatske "zenge", od kada mu se izgubio trag.

Među identifikovanima je i Јovo Vujasinović /27/ iz Ivoševaca kod Knina, koji je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane 17. maja 1992. godine upao u minsko polje na području Velike Glave sa još dvojicom saboraca, koji su se, iako teško ranjeni, uspjeli izvući, a njemu se izgubio svaki trag.

Veritas navodi da je Ministarstvo hrvatskih branitelja u zvaničnom saopštenju navelo da su "identifikovani posmrtni ostaci 11 osoba iz domovinskog rata, koji su ekshumirani iz masovnih, pojedinačnih i asanacijskih grobnica s područja Brodsko-posavske, Sisačkomoslovačke, Šibensko-kninske, Vukovarko-srijemske i Zadarske županije".

Veritas napominje da je u zadnjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine i to na području Hrvatske /1.494/, BiH /87/ i Srbije /19/, od čega je do sada identifikovano 1.214 posmrtnih ostataka.

Uz napomenu da Hrvatska traga još za 1.482 nestala lica, te posmrtnim ostacima 411 poginulih lica, što ukupno čini 1.893 nerješena slučaja iz "domovinskog rata", "Veritas" ističe da na svom spisku nestalih ima još 1.766 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

Među nestalima je 1.273 civila, od čega 485 žena.

Veritas ističe da raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na tom području i u istom periodu, koji i 24 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.