latinica  ћирилица
18/06/2019 |  15:21 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Srbija daje 1,5 miliona KM za izgradnju 25 protivgradnih stanica u Srpskoj

Vlada Srbije izdvojiće od 700.000 do 800.000 evra za izgradnju 25 protivgradnih stanica i antenskih stubova u Republici Srpskoj sa kojih će se štiti područja u Srbiji uz Drinu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Nedimović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, koji su danas u Beogradu potpisali memorandum o izgradnji 25 protivgradnih stanica, izrazili su zadovoljstvo što su uspješno realizovani višemjesečni napori dva ministarstva.

Pašalić je naveo da je riječ o 25 lokacija za automatske protivgradne stanice koje će biti postavljene na području 10 lokalnih zajednica u Srpskoj, od Zvornika do Rudog. 

- Mi smo već odredili te lokacije jer je to uglavnom zemljište koje je vlasništvo preduzeća Šume Republike Srpske i neće biti problema pravne prirode oko prenosa vlasništva - rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj su određene i lokacije za komunikacione stubove. 

- Riječ je o automatskim sistemima bez ljudskih posada i možemo praktično veoma brzo da uđemo u samu instalaciju tih sistema. Očekujem da ćemo do kraja godine moći da instaliramo nekolik tih lansera - rekao je Pašalić.

On je napomenuo da će ove stanice, praktično, biti dio protivgradnog sistema Republike Srpske koji se sastoji od nekih 300 automatskih stanica i dva radara.

Pašalić je rekao da će tim sistemom Republika Srpska moći da brani dio Podrinja, ne samo na teritoriji Srbije, nego i uz Drinu na području Srpske.

Nedimović je naveo da je dio od Malog Zvornika do Bajine Bašte i Ljubovije bio godinama izložen gradonosnim oblacima i da su te opštine zbog toga imale posebne subvencije Vlade Srbije.

On je rekao da poslije raspada Јugoslavije u protivgradnu zaštitu ovog područja nije ulagano, te zahvalio kolegama iz Republike Srpske što su prihvatile da pomognu.

Prema njegovim riječima, dogovor o protivgradnoj zaštiti dokazuje da se kroz posebne odnosi Srpske i Srbije mogu efikasno rješavati životni problemi.

Nedimović je rekao da nadležni u Srpskoj i Srbiji treba da naprave studiju i procijene troškove koji će otprilike iznositi između 700.000 evra i 800.000 evra. 

- Finansiraće se iz budžeta Srbije i daćemo sve od sebe da sistem bude u funkciji za sledeću godinu - rekao je Nedimović.