latinica  ћирилица
18/06/2019 |  16:04 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

RUGIP: Cilj - razvoj sistema informaciono-komunikacionih tehnologija

U Banjaluci je danas predstavljen strateški okvir za razvoj sistema informaciono-komunikacionih tehnologija u radu Republičke uprave za geodetske imovinsko-pravne poslove za naredni desetogodišnji period.

Direktor RUGIP-a Bosiljka Predragović istakla je da je ovaj dokument od izuzetnog značaja za RUGIP jer je cilj da elektronski servisi budu što korisniji za građane i institucije u Srpskoj. 

- Naš cilj jeste i da građani Republike Srpske imaju što bolji servis jer je RUGIP servis građana, ali i da institucijama bude olakšan rad. Vjerujem da ćemo sprovođenjem akcionih planova realizovati sve što nam je važno za napredak u radu -  rekla je novinarima Predragovićeva.

Govoreći o uspostavljanju katastra nepokretnosti u Srpskoj, Predragovićeva je navela da je ovo dugotrajan proces i da je od 2014. godine uspostavljen u 266 katastarskih opština, a da se trenutno izlaže u njih 40.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Slavica Lukić naglasila je da Ministarstvo podržava aktivnosti kojim se doprinosi unapređenju sistema digitalizacije s ciljem pobošljanja efikasnosti u pružanju usluga. 

- Na raspolaganju smo za dalje učešće u realizaciji navedenog dokumenta - rekla je Lukićeva.

Zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite Darko Ljuboje smatra da je važno da Srpska ima jedinstven registar sa što tačnijim podacima. 

- Time će građani na jednom mjestu imati sve što je potrebno. Važno je da i ostale institucije krenu sa realizacijom ovakvog projekta - rekao je Ljuboja.

Pomoćnik direktora RUGIP-a Stanko Svitlica rekao je da je RUGIP opredijeljen za izradu integrisanog informacionog sistema koji će biti sveobuhvatan, pouzdan i održiv.