latinica  ћирилица
18/06/2019 |  18:06 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Hoće li, i kada, pojeftiniti gorivo?

Pad cijene barela na svjetskim tržištima za sada nije uticao na pojeftinjenje goriva kod nas. Računice govore da je to bilo za očekivati, jer za manje od mjesec svjetska nafta jeftinija je za oko 14 procenata. Naftaši ipak najavljuju da će uskoro mijenjati cijene. Kada i za koliko, ne žele da preciziraju.

Dok cijena goriva pada u regionu i EU, kod nas pojeftinjenje samo u najavi. Mišel Јokanović iz Banjaluke kaže da mu je gorivo značajna stavka u kućnom budžetu. Smatra da je skupo za naš standard, pa bi barem kad su manje cijene na svjetskom tržištu, trebalo da se to desi i u maloprodaji.

- Јeste u Evropskoj uniji veća cijena, ali kad se doda njihov standard, dođe se do tog da je kod nas gorivo skuplje - ističe Јokanović.

Računicu imaju i u Udruženju potrošača. Prije desetak godina vrijednost barela je bila 147 dolara, više od dva puta veća nego sad. A primjera radi, litar bezolovnog benzina koštao je 2,29 KM. Ako se dodaju akcize i odnos dolara i KM, danas bezolovni benzin ne bi trebalo da prelazi dvije 2,05 KM. Takođe, pojeftinjenje barela u posljednjih mjesec dana isto bi trebalo da utiče na manju cijenu.

- Ako su dobavljači uzeli zalihe goriva za sedam dana, onda bi za sedam dana trebalo da koriguju cijene, odnosno kada budu kupovali nove zalihe po jeftinijoj cijeni - tvrdi Dragovan Petrović iz Udurženja potrošača.

Ako uzmemo kraj maja cijena barela bila je oko 70 dolara. Danas je manja za 10. U procentima 14 odsto. Distributeri nafte kažu da je moguće da gorivo pojeftini, ali to zavisi i od dobavljača.

- Mi još nismo osjetili da se reagovalo po barelu. Naravno, da ćemo, ako bude prostora, smanjiti cijene - ističe Milovan Bajić, direktor Krajinapetrola.

Cijene u maloprodaji su različite zavisno od vrste goriva i benzinske pumpe. U Banjaluci litar košta 2,20 KM do 2,39 KM.