latinica  ћирилица
19/06/2019 |  08:18 | Autor: RTS

Šarčević o "curenju" testa: Tri osobe učestvovale u lancu

Ministar prosvjete Mladen Šaršević rekao je za RTS da se desio propust prilikom projekta male mature i da su tri osobe ženskog pola učestvovale u tom lancu.
Mladen Šarčević - Foto: Novosti.rs
Mladen ŠarčevićFoto: Novosti.rs

Naveo je da je njegova moralna odgovornost u tome što je odjednom počeo da radi mnogo posla ali da se sistem uređuje i da je bolji. Ministar navodi da je otkrivena rupa u sistemu i da je spriječena "lavina loših događaja".

Mladen Šarčević je za RTS rekao da su tri osobe iz "lanca curenja testa" iz škole u Zemunu.

Kako je rekao, test je uzet, dat je drugoj osobi, sve preko Vajbera, snimljen je i poslat osobi koja se bavi medijima. Istakao je da su ljudi provjereni i da je policija uradila svoj deo posla.

Šarčević je ukazao da je on govorio da je sam projekat male mature, zbog načina na koji se radi već osam godina, sam po sebi rizičan.

- Sve moje izjave do sada su bile da je mala matura mnogo loša i rizična a da je velika matura formalna. Јa sam se zadesio u ministarstvu koje nije ni pokušalo da uredi oblast mature. Moralo je 2012. da se to uradi. Mnogi koji kritikuju sada bili su u tim timovima - naveo je Šarčević.

Ističe da je projekat mature, koji je zahtjevan od Evropske komisije i IPA, da se uz veliku, obuhvati i mala matura. Međutim, kako ističe, djeci se ne mogu promijeniti pravila igre u toku igre i ako su počela po starom modelu tako moraju i da završe.

- Prije dvije godine smo rekli da će se 2021. raditi neutralna matura gde je kompletno ocjena eksterna, gdje se mijenjaju ovi odnosi o kojima govorimo. I mi već imamo uslove, na ljeto ćemo imati 10.000 digitalnih učionica, sljedeće godine još šest i imaćemo uslove da sljedećeg proleća radimo po starom modelu ali kroz digitalni format - istakao je Šarčević.