latinica  ћирилица
19/06/2019 |  08:41 ⇒ 08:43 | Autor: sputniknews.com

Trka za nasljednika Tereze Mej – DŽonson ubjedljiv, Rab ispao iz trke

Bivši šef britanske diplomatije i nekadašnji gradonačelnik Londona Boris DŽonson, osvojio je najviše glasova u drugom krugu izbora za novog lidera Konzervativne partije. DŽonson je ponovio svoje obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije do 31. oktobra, ili će, kako je naveo, vlada biti suočena s "katastrofalnim gubitkom poverenja".
Boris DŽonson    (Foto:www.bt.dk) -
Boris DŽonson (Foto:www.bt.dk)

- Moramo izaći do 31. oktobra, u suprotnom, bojim se da ćemo se suočiti s katastrofalnim gubitkom povjerenja u politiku - rekao je juče DŽonson u debati na televiziji, u kojoj su učestvovala i preostala četiri kanidata za budućeg premijera, prenijela je agencija Rojters.

On je upozorio da ako Britanija ne izađe do tog roka, onda će svi početi da plaćaju "zaista visoku cijenu".

DŽonson, kojeg smatraju favoritom u trci za nasljednika premijerke Tereze Mej, dobio je 126 glasova konzervativnih poslanika, odnosno 12 više nego u prvom krugu glasanja, navodi Bi-Bi-Si.

Na drugom mjestu je aktuelni šef diplomatije DŽeremi Hant sa 46 glasova i ministar za životnu sredinu Majkl Guv, koji je dobio 41 glas konzervativaca, prenosi Rojters.

Za njima slijede ministar međunarodnog razvoja Rori Stjuart sa 37 glasova i ministar unutrašnjih poslova Sadžid DŽavid sa 33 dobijena glasa.

S druge strane, bivši ministar za Bregzit Dominik Rab eliminisan je nakon što nije uspio da pređe prag i osvoji najmanje 33 glasa.

Rab je dobio samo 30 glasova poslanika.

Glasanja će biti nastavljena tokom nedelje, dok u trci ne ostanu dva najbolje plasirana kandidata.

O preostala dva kandidata izjašnjavaće se 160.000 članova Konzervativne partije počev od 22. juna, a očekuje se da pobjednik bude proglašen mjesec dana kasnije.