latinica  ћирилица
19/06/2019 |  09:19 | Autor: SRNA

Vladika Sergije: Ljubavlju sačuvati srpske svetinje u Crnoj Gori

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije ocijenio je da je prošlost Crne Gore srpska istorijska čitanka, ponos i putokaz, a da je današnja Crna Gora jedna od najtamnijih stranica slobodorske, svetosavske i stradalne istorije.
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

- Ne dozvolimo da ta stranica zatamni vijekove ponosa i slave, vijekove vjere i žrtve. Svako od nas, u ljubavi Božijoj, dužan je da pomogne da naša zabludjela braća shvate da goneći Srpsku crkvu zapravo progone sami sebe, da sude svojim precima i da svoje potomke lišavaju prošlosti kojom treba da se, s pravom, ponose - poručio je vladika Sergije.

Vladika Sergije ocijenio je da je Trojičindanski sabor, održan nedavno u Podgorici, jedan od vapaja Srpske pravoslavne crkve i naroda, mitropolita i episkopa, ali i sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, da se zlu istinom stane u kraj, da se ljubavlju zaustavi lavina mržnje.

- Zato nijedan Srbin u Crnoj Gori, ma koliko mu danas teško bilo, ne smije se osjećati usamljen, jadan i ponižen, jer je vaskoliko srpstvo, iako fragmentirano vještačkim granicama, zajedno u istoj želji - da se očuva mir, da se sačuvaju svetinje koje su čuvale nas, ma gdje se nalazili - rekao je vladika Sergije.

On je istakao da, sve dok pati makar jedan Srbin na Kosovu i Metohiji ili danas u Crnoj Gori, nijedan drugi Srbin, gdje god se nalazio, nema pravo da se osjeća srećnim.

- Neka da Gospod da opet i iznova vaskrsne bratska ljubav u srpskoj Sparti - Crnoj Gori, da se razbraćena braća opet vrate sebi i svojim korijenima, a mi ih dočekajmo bratskom ljubavlju, onim istim žarom kao što je otac dočekao bludnog sina. U suprotnom, ostvariće se ona narodna izreka: `Ko neće brata za brata, hoće tuđina za gospodara! - poručio je episkop bihaćko-petrovački.

On ukazuje na to da je stradanje odredilo istorijsku sudbinu Srba koji su žrtvom sebi i drugima pokazali i još pokazuju da je "zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka", saopšteno je iz Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske.

- Svaki nam je dan borba za goli opstanak, da jesmo i da nas bude, da baštinimo baštinu svojih predaka. Zato nam je važno Kosovo, da nas budi i razbuđuje iz dubokog sna današnjeg konformizma, gdje je važnije imati nego biti, gdje je važnije uživati nego živjeti, gdje je prihvatljivije trošiti nego stvarati - kaže episkop Sergije.

On smatra da je Crna Gora, nekad zemlja slavnih Petrovića, svetaca i junaka, danas postala novo Kosovo, država koja bi da poništi trajanje i iskorijeni srpstvo sa tla iz kojeg je poniklo.

- Svi mi, kojima je Crna Gora u srcu, svi mi koji usnama i srcem svakodnevno prizivamo molitvenu pomoć Ostroškog Čudotvorca - Svetog Vasilija, patimo i strahujemo, moleći Svemilosnog Gospoda, da se ne prolije nijedna kap bratske krvi, da ne zavlada omraza među istima, da se vrati ljubav među potomke onih istih predaka koji su tu Crnu Goru branili od Turaka, čuvajući svoje svetinje, hramove i groblja, pa čak i onda kada se bitka činila unaprijed izgubljenom - poručio je episkop bihaćko-petrovački.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore, te najavio obnovu crnogorske pravoslavne crkve.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u subotu, 15. juna, organizovala Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici s ciljem da se u zajedničkoj molitvi pravoslavnih vjernika pošalje jasna poruka da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja.

Sabor je sazvan u znak protesta zbog predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanja imovine, odnosno hramova, Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.