latinica  ћирилица
19/06/2019 |  10:47 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Potpisan memorandum u okviru projekta "Škole za 21. vijek"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i direktor Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju u okviru projekta "Škole za 21. vijek".

Ovaj projekat sprovodiće se u Republici Srpskoj u pet ciklusa, počev od septembra, a u svakom ciklusu trodnevnu obuku će proći nastavnici iz oko 40 osnovnih škola.

Planirano je da program obuhvati sve osnovne škole u Republici Srpskoj.

Trivićeva je rekla da je ovo nastavak projekta "Škole za 21. vijek" koji se sprovodio u školama u Srpskoj. Ona je napomenula da je prethodne godine resorno ministarstvo u saradnji sa Britanskim savjetom sprovodilo pilot projekat učenja đaka informatičkim sposobnostima putem mikrobitova, te je dodala da su obuke prošli kako đaci tako i 150 nastavnika u 10 škola u Srpskoj.

Ona je navela da osnovni cilj ovog programa jeste da djeca steknu nove vještine u promišljanju, da bi kasnije nastavili da razvijaju znanja, jer, kako je naglasila, ono što je ishod učenja mora da bude fokusirano i bazirano na samim vještinama.

- Potpisivanjem memoranduma planiran je program u naredne tri godine, gdje želimo da uključimo sve veći broj škola u Srpskoj jer se upravo pilot projekat pokazao kao veoma efikasan i učenici osnovnih škola su pokazali zavidna znanja, što su potvrdili i na takmičenjima - rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je ovo početak razvoja novog pravca koji će biti involviran u proces razvoja obrazovanja u Srpskoj, posebno kada je riječ o informatičkoj oblasti, pismenosti i digitalizaciji.

Trivićeva je najavila da će resorno ministarstvo ove godine raditi na opremanju 500 digitalnih učionica, na opremanju područnih škola informatičkom opremom, ali i opremanju srednjih škola.

- Moramo obezbijediti infrastrukturu da bismo upravo ovakav i slične projekte spovodili u praksi i imali efekte kada je riječ o sticanju znanja učenika - naglasila je Trivićeva.

Halilovićeva je ukazala na veliki značaj ovog programa i navela da je lijepo vidjeti spremnost svih škola ne samo u Srpskoj, već na cijelom zapadnom Balkanu za njegovu realizaciju.

Ona kaže da je učenicima važno dati prostor da razvijaju i svoju kreativnost kroz promišljanje, vještine rješavanja problema, ali i za digitalnu pismenost.

Halilovićeva je navela da su učenici Osnovne pkole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika osvojla prvo mjesto na regionalnom takmičenju u kodiranju što dokazuje da djeca već imaju želju, potrebu, potencijal i vještine.

Prema njenim riječima, ukupna vrijednost projekta koji se sprovodi u šest zemalja zapadnog Balkana je 10 miliona funti. Ona je dodala da će svaka škola dobiti najmanje 30, a maksimalno 80 majkrobit uređaja, koje finansira Vlada Velike Britanije, a Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, kao partner, obezbijediće infrststrukturu za održavanje obuka.

Ona je napomenula da će svi nastavnici imati priliku da pohađaju i onlajn obuku iz korištenja majkrobita u učionici.

"Škole za 21. vijek" je trogodišnji regionalni program Britanskog savjeta u BiH za razvoj kapaciteta škola u zemljama zapadnog Balkana, kako bi učenicima osnovnih škola omogućili da steknu vještine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka.

U programu, koji finansira Vlada Velike Britanije, učestvovaće oko 27.000 nastavnika, 4.500 direktora i milion učenika osnovnih škola uzrasta od 10 do 15 godina u zemljama zapadnog Balkana.