latinica  ћирилица
19/06/2019 |  11:34 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

Lukić: Generalu Mladiću prijete novi moždani i srčani udar

Šef tima odbrane generala Ratka Mladića, advokat Branko Lukić, kaže da odbrana još čeka na odgovor Međunarodnog mehanizma za krivične sudove da se njihov klijent privremeno pusti na slobodu kako bi dobio adekvatno liječenje.
Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

Lukić za Insajder, između ostalog, ističe da je zdravstveno stanje Ratka Mladića izuzetno teško, te da, prema njegovim riječima, u pritvorskoj jedinici ne dobija potrebnu terapiju.

- Na Statusnoj konferenciji održanoj prošle sedmice ponovo sam u kratkim crtama iznio detalje o generalovom stanju. Medicinska dokumentacija koju smo nedavno dobili pokazuje kalcifikaciju i ozbiljne degenerativne promjene koje su zahvatile više od 50 odsto mozga. Osim toga, general Mladić ima ozbiljne srčane probleme i aritmiju, tako da postoji veliki rizik od novog srčanog i moždanog udara – kaže Lukić.

Iako je odbrana zahtjev za Mladićevo privremeno puštanje na slobodu podnijela još u toku trajanja prvostepenog postupka, odgovor, kako ističe, još nisu dobili.

- Јoš se ne zna kad će da donesu odluku. Mi to stalno tražimo i na tome insistiramo. Smatramo da general Mladić ovdje nema adekvatno liječenje i nadamo se da će to neko konačno da uvidi – kaže Lukić.

On, takođe, predviđa da bi izlaganje žalbe na prvostepenu presudu trebalo da bude negdje na jesen, dok se izricanje drugostepene presude očekuje početkom proljeća 2020. godine.

- Računamo da će u oktobru ili novembru biti izlaganje žalbe, dok bi sljedeće godine u martu mogla da bude izrečena drugostepena presuda. Vjerujem da postoji realna šansa da u drugostepenom postupku presuda bude povoljnija po generala Mladića. Dobili smo nove sudije i vjerujem da ćemo s njima dobiti i novi pristup ovom predmetu – kaže Lukić.

Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: insajder.in