latinica  ћирилица
19/06/2019 |  12:27 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

Istočna alternativa: Protivnici spomen-ploče opravdavaju zločine nad Srbima

Postavljanju spomen-ploče na bivšoj zgradi policijske stanice u Srebrenici, koja je u minulom ratu bila logor za Srbe, protive se samo oni koji opravdavaju zločine i zločince, rekao je Srni predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Vojin Pavlović.
Istočna alternativa - Foto: RTRS
Istočna alternativaFoto: RTRS

Komentarišući zahtjev predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Nediba Smajića i zamjenika načelnika opštine Hamdije Fejzića da bude uklonjena spomen-ploča koju su juče postavili aktivisti "Istočne alternative", Pavlović je rekao da je ploča postavljena radi dokazivanja istine o stradanju Srba na ovom mjestu, jer o tome postoji dokumentacija i svjedoci.

- Tu je bio logor u kome su mučeni i ubijani Srbi. Ploča je postavljena u znak sjećanja i počasti nevinim žrtvama jer su tu uglavnom stradali srpski civili koji su na početku rata 1992. godine ostali u Srebrenici lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti. Samo nekoliko tih ljudi je razmijenjeno i preživjelo nakon tortura u bivšoj policijskoj stanici i drugim srebreničkim logorima, a ostali su pobijeni i neki se još vode kao nestali - pojasnio je Pavlović.

On kaže da "Istočna alternativa" nema dozvolu za postavljanje spomen-ploče, ali od 2017. godine traži od opštine da im odobri lokaciju za postavljanje obilježja stradalim Srbima, a administracija ne odgovara na to.

Prema njegovim riječima, u tom periodu bošnjačka udruženja su bez dozvole podigla desetine spomen-ploča sa različitim, često neistinitim i za Srbe uvredljivim natpisima na području ove opštine.

- Mi nemamo odobrenje, ali nemaju ni drugi. Hoćemo da budemo ravnopravni i da i mi obilježimo mjesta na kojima su mučeni i ubijani Srbi i da se zna istina - poručio je Pavlović.

On smatra da postavljanje spomen-ploče na bivšoj policijskoj stanici, u kojoj su mučeni i ubijani Srbi, nije nikakva provokacija i "zabijanje prsta u oko".

- Svi koji postavljanje spomen-obilježja srpskim žrtvama doživljavaju kao provokaciju opravdavaju zločine i žele da prikriju počinioce zločina, što je žalosno, tragično i veoma opasno - upozorio je Pavlović.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je Srni da je ova organizacija podnijela zahtjev nadležnom opštinskom odjeljenju da, ukoliko se odluči za uklanjanje spomen-ploče staradalim Srbima na bivšoj zgradi policijske stanice, ukloni i bošnjačku spomen-ploču sa školskog igrališta i ostala obilježja na području ove opštine koja su bošnjačka udruženja bespravno podigla prethodnih godina.

- Pitamo se u kakvom to okruženju i zemlji živimo ako se ne dozvoljava obilježavanje mjesta zločina nad našim narodom i ako nam se zabranjuje da govorimo o svojim žrtvama i odajemo počast po pravoslavnom običaju - kaže Kojić.

On je poručio da Srbi nikada neće prihvatiti nametanje narativa o karakteru rata u BiH prema kome svu odgovornost snose Srbi, a Bošnjaci se proglašavaju žrtvama iako se zna da su počinili masovne zločine nad srpskim civilima u ovom kraju.

Aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa" postavili su juče spomen-ploču na zid zgrade bivše policijske stanice u Srebrenici, u koju su u posljednjem ratu privođeni i zatvarani Srbi, koji su tamo zlostavljani, zvjerski mučeni i ubijani.

Na postavljenoj spomen-ploči piše: "U slavu i pomen nevino postradalim žrtvama regije Birač i Podrinja 1992-95. godine, počinjenom od strane muslimanskih hordi Srebrenice. Otadžbina vas neće zaboraviti. Večna vam slava i hvala. Narod Republike Srpske".

Niko od opštinskih rukovodilaca danas nije bio u Srebrenici da prokomentariše ovo pitanje. Svi su na službenom putu i nisu željeli komentarisati, a građani nisu pokazali posebno interesovanje i ne žele da se izjašnjavaju o ovoj temi.

Odbornik SDA Suljo Čakanović rekao je da nema šta da kaže i da su svoje mišljenje u saopštenju iznijeli Smajić i Fejzić.