latinica  ћирилица
19/06/2019 |  13:14 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Otvorena Kancelarija za istraživanje zločina u srednjem Podrinju

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas u Vlasenici da je, prema popisu ovog centra, 2.670 Srba ubijeno i stradalo na području srednjeg Podrinja, što pravosuđe BiH potpuno zanemaruje, a s druge strane bavi se samo optuživanjem i presudama licima srpske nacionalnosti.
Kojić u Vlasenici - Foto: SRNA
Kojić u VlaseniciFoto: SRNA

U Vlasenici je danas ozvaničeno otvaranje prve Regionalne kancelarije Republičkog centra čiji će zadatak biti da radi na dokumentovanju ratnih zločina i stradanju Srba u srednjem Podrinju, te pružanju pravne pomoći Srbima osumnjičenim i optuženim za ratne zločine.

Kojić je rekao novinarima da je Vlada Republike Srpske prepoznala potrebu otvaranja Regionalne kancelarije upravo u Vlasenici zbog svih procesa koji se odvijaju na ovom terenu isključivo protiv srpskog naroda, ali i zbog stalnog nastojanja da ne budu procesuirani počinioci zločina nad Srbima.

On je objasnio da je u dogovoru sa nevladinim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata u prethodnom periodu rađeno upravo na ovom pitanju.

- Mislim da je značaj ove kancelarije što ćemo zajednički raditi i što će Republički centar moći da pruža pravnu pomoć advokatskim timovima odbrane lica optuženih za ratne zločine pred pravosudnim institucijama BiH, a osumnjičenim licima primarnu pravnu podršku. Ovo će biti i mjesto gdje će se prikupljati dokumentarna građa o stradanja Srba u srednjem Podrinju - pojasnio je Kojić.

On kaže da će Kancelarija imati operativce koji će raditi na terenu na prikupljanju dokaznog materijala i pripremanju advokatskih timova odbrane, a po potrebi, imaće i personalnu podršku republičkog centra u Banjaluci.

- Upravo je srednje Podrinje mjesto gdje se pokušava u potpunosti minimizirati i negirati Republika Srpska sa krajnjim ciljem da se ukine, što bi značio potpuni nestanak srpskog naroda - upozorio je Kojić.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i pognulih boraca i nestalih civila u Srebrenici Branimir Kojić rekao je novinarima da će ova kancelarija biti od velikog značaja za ljude koji su optuženi i čiji su procesi u toku.

- Oni će konačno imati kome da se obrate i zatraže pravni pomoć. Takođe, i svi koji idu na suđenja kao svjedoci moći će ovdje, uz pomoć tima pravnika, da se pripreme, posavjetuju i na sudu kažu pravu istinu - naveo je Kojić.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Vlasenici Nada Ninić kaže da je ova kancelarija trebalo da bude otvorena i ranije, ali da ni sada nije kasno.

- Vjerujem da će Kancelarija aktivno raditi na terenu i u tome će imati našu punu podršku - rekla je Ninićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Gordana Trampić istakla je da je ova lokalna zajednica dala punu podršku otvaranju Regionalne kancelarije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.