latinica  ћирилица
19/06/2019 |  13:35 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Banjalučki i beogradski fakulteti bezbjednosti jačaju saradnju

Dekan banjalučkog fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić i dekan beogradskog Fakulteta bezbednosti Vladimir Cvetković dogovorili su danas niz zajedničkih aktivnosti sa ciljem daljeg jačanja akademske saradnje.
Beograd - Srbija - Republika Srpska - obrazovanje - Foto: SRNA
Beograd - Srbija - Republika Srpska - obrazovanjeFoto: SRNA

Poslije sastanka, kome je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, Ćeranić je naglasio značaj razmjene iskustva kao i sveukupne saradnje dvije visokoškolske ustanove.

- Izuzetno smo zadovoljni postignutim dogovorom i mi iz Banjaluke smatramo da sporazum o specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije ne smije da ostane slovo na papiru već da to mora biti sastavni dio našeg društvenog života - rekao je Ćeranić novinarima.

Ćeranić je napomenuo da je bezbjednost danas dio svake sfere društvene aktivnosti, pa i akademske.

- Shodno tome postigli smo određene dogovore o zajedničkim aktivnostima i u oblasti razmjene nastavnika, studenata, zajedničke saradnje na tom polju, ali i vrlo važne izdavačke djelatnosti - rekao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, predstavnici banjalučkog fakulteta uskoro treba da učestvuju na okruglim stolovima u Srbiji gdje će se govoriti o uvođenju novog predmeta bezbjednosna kultura ili bezbjednost i zaštita.

Ćeranić je napomenuo i da banjalučki Fakultet bezbjednosti planira da to isto predstavi Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu.

- Iskustva iz Srbije su nam uvijek dobrodošla u smislu njihove primjene u Srpskoj - rekao je on, dodavši da su na jesen planirane sportske aktivnosti dva fakulteta sa moskovskim Fakultetom bezbjednosti.

Cvetković je naglasio da su dva fakulteta veoma srodna, kako po programu tako i po ciljevima i načinu na koji rade u svojim akademskim sredinama.

- Dva fakulteta imaju i mogućnost da razvijaju zajedničku izdavačku dejlatnost i za knjige koje su interesantne ne samo stručnoj već i široj javnosti - rekao je on.

Cicović je istakao da je Predstavništvo, u okviru programskog opredjeljenja jačanja i podsticanja saradnje u oblasti obrazovanja između Republike Srpske i Srbije organizovalo današnji sastanak.

- Sastanak sa beogradskim Fakultetom bezbjednosti, koji je sigurno u regionu fakultet koji zauzima vodeće mjesto u oblasti obrazovanja, jeste posebno značajan jer će naš Fakultet biti u prilici da na najbolji način i sa nekim ko želi da prenese iskustva svakodnevno radi i da postiže što bolje rezultate - rekao je on.