latinica  ћирилица
19/06/2019 |  14:01 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

Gnjatić: Povećati plate i izjednačiti koeficijente

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske zatražio je danas od Vlade Srpske da budu povećane plate zaposlenim u obrazovanju, nauci i kulturi sa posebnim osvrtom na nekvalifikovane, polukvalifikovane i radnike sa srednjom stručnom spremom čija je plata od 550 do 730 KM.

- Ovi radnici 1. januara nisu dobili povećanje plate. Tražimo i izjednačavanje platnih koeficijenata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi sa koeficijentima ostalih korisnika budžeta Republike Srpske - rekao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Izvršnog odbora Sindikat obrazovanja, nauke i kulture.

On je istakao da ovaj sindikat traži da mogući tehnološki višak u obrazovanju i kulturi bude adekvatno zbrinut, te da u razumnom roku bude donesen posebni kolektivni ugovor.

- O ovome ćemo naredne sedmice razgovarati sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske - dodao je Gnjatić.

On je naglasio da će se razgovarati i o procentu za povećanje plata, te da sve što bi bilo niže od pet do šest odsto ne bi bilo prihvatljivo.