latinica  ћирилица
19/06/2019 |  15:38 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Srebrenica: Kome smeta postavljanje spomen ploče stradalim Srbima?

Predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti u Srebrenici i pojedina bošnjačka udruženja osudili su postavljanje spomen ploče na staroj zgradi policije stradalim Srbima i zatražili od komunalne policije da je ukloni. Predstavnici srpskih udruženja poručili su da će tražiti uklanjanje obilježja bošnjačkim žrtvama, ako bude uklonjena ploča stradalim Srbima.

Zamjeniku načelnika opštine Hamdiji Fejziću, predsjedniku SO Srebrenica Nedibu Smajiću, zasmetalo je postavljanje spomen - ploče.

Taj čin, u saopštenju, nazvali su provokacijom i uvredom za bošnjačke žrtve.

Za predstavnike srpskih organizacija proisteklih iz odbrambeno - otadžbinskog rata to je jasna poruka, samo Bošnjaci u Srebrenici imaju pravo da budu žrtve.

Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica poginulih opštine Srebrenica istakao je da Bošnjacima u ovoj lokalnoj zajednici smeta sve ono što ima obilježje "srpsko".

Predstavnici Istočne alternative koji su juče postavili spomen - ploču, kažu da federalni mediji vode hajku protiv njih, jer ovo udruženje želi samo istinu, a to ne odgovara onima koji su Srbe stavili na stub srama.

- Samo muslimani imaju ekskluzivno pravo da su žrtve. Treba da ih bude sramota gore što sjede jer time neće doprinjeti pomirenju i suživotu - rekao je Vojin Pavlović, predsjednik Istočne alternative Republike Srpske.

Bošnjački politički predstavnici zatražili su od komunalne policije Srebrenice da ukloni ovu spomen ploču jer, kažu, nema potrebne urbanističke dozvole.

Ukoliko se to desi, srpska udruženja tražiće da se uklone, kako su istakli, desetine nelegalno podignutih bošnjačkih spomen - obilježja.