latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:27 | Autor: SRNA

Krajem juna u Nišu zajednička vježba sedam država

Vježba spasilačkih timova, koju organizuju Srbija i Rusija, biće održana od 25. do 27. juna u Nišu i okolini, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović na skupu o bezbjednosti u ruskom gradu Ufi.
Skup o bezbjednosti, Ufa - Foto: SRNA
Skup o bezbjednosti, UfaFoto: SRNA

Stefanović je naveo da će, osim srpskih i ruskih timova, na vježbi "Srbija 2019" učestvovati i spasioci iz Turske, Mađarske, BiH, Sjeverne Makedonije i Kube, te da će im se pridružiti i članovi Rusko-jermenskog humanitarnog centra.

- Tokom vježbe spasilački timovi će imati priliku da provježbavaju združeni odgovor sa ciljem otklanjanja posljedica razornog zemljotresa i pratećih opasnosti  - rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, cilj vježbe je razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posljedica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme i vazduhoplova, saopšteno je iz Ministarstva unturašnjih poslova Srbije.

Stefanović je na 10. Međunarodnom skupu visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbjednosti govorio na panelu "Međunarodna saradnja u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja i perspektive njenog razvoja".

On je istakao da je zbog klimatskih promjena, sa kojima će se čitav svijet suočavati, važno da se više radi na prevenciji, na zajedničkim vježbama i obukama, kako bi se što bolje pripremili za buduće vanredne situacije.