latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:31 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Kako je pilot Milenko Pavlović zadužio Srbiju?

Heroj odbrane Srbije tokom NATO bombarodovanja, potpukovnik Milenko Pavlović, koji je sam uzletio u bitku iz koje je znao da se neće vratiti, zadužio je Srbiju, a pogotovo Valjevčane. Njegovi potomci kažu da im je ostavio neizmjeran ponos. Sve je postalo čuveno u vezi s tom bitkom, pa čak i Milenkov sat koji je proizvođač želio da otkupi.

Kada je bombarder b-52 trebalo da iznad fabrike "Krušik" u Valjevu, izbaci izrazito razorne, ali i izrazito neprecizne tepih bombe, zbog kojih često stradaju civili, to je spriječio Milenko Pavlović. Nakon antologijske rečenice, -Majku vam dječiju, nećete vi da ginete- sam je uzletio i 12 minuta odolijevao u borbi protiv 16 NATO aviona, i onda preko radija poručio - imaju me! Za svoje sinove, on je najveći heroj ikada.

- Prvi put sam 1999. godine gledao film Boj na Kosovu koji me mnogo dirnuo. Kada mi je majka javila šta je bilo, upitao sam je - da li je tata sad isto kao Miloš Obilić i car Lazar? Mogu samo da kažem da nije lako biti sin jednog od najvećih heroja u savremenoj srpskoj istoriji, ali to je ponos. Veliki domaći zadatak je ostavio meni i bratu - rekao je Nemanja, sin Milenka Pavlovića.

Milenko nije bio na rasporedu i nije morao da leti taj dan. Mogao je da se vrati svojoj porodici kao što se svojoj 4.godišnjoj ćerki vratio Mihael Geči, američki pilot koji je Milenka oborio. Da može da poruči nešto svom ocu prije uzlijetanja, Nemanja bi mu rekao da učini isto.

- Kada sam bio na svadbi u Valjevu, prišao mi je momak i rekao da moj otac nije poletio, njegova majka danas ne bi bila živa. Mislim da nije pogriješio, da je pravilno postupio - istakao je sin potpukovnika Pavlovića.

Dio epske priče je i Milenkov sat, koji dobijaju svi piloti. Pronađen je kraj olupine i čak je otkucavao nekoliko sati nakon pada. Svjetski poznata kompanija, koja je sat proizvela nudila je da otkupi sat koji je preživio Nato raketu.

- Oni su hteli da prisvoje, da tako kažem, taj sat i da od njega naprave jednu reklamu, ali mi kao porodica to nismo hteli, jer smatramo da je to nešto naše, da je to nešto autentično što je bilo kod našeg oca u tim momentima, to se ne poklanja, nema tih para - naveo je sin potpukovnika Pavlovića.

Ne može da nam kaže šta bi poručio, pilotu i njegovoj kćerki, ne bi volio ni da ih vidi, kaže Nemanja. Naš narod nikada nije vodio osvajačke ratove i to je, poručuje, glavna razlika između nas i njih.