latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:37 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Određen pritvor Rami Brkiću

Sud BiH odredio je danas pritvor nekadašnjem komesaru MUP-a Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću, koji je uhapšen po međunarodnoj potjernici u Sloveniji, a u ekstradicionom postupku izručen nadležnim organima u BiH.
Ramo Brkić - Foto: dnevni avaz
Ramo BrkićFoto: dnevni avaz

Pritvor Brkiću, koji je uhapšen 25. maja, a juče izručen BiH, može trajati najduže godinu, računajući od dana hapšenja ili do nove odluke Suda, zbog opasnosti od bjekstva, saopšteno je iz Suda BiH.

Optužnicom Tužilaštva BiH od 17. juna 2015. godine, potvrđenom 22. juna 2015. godine, Senad Šabić i Ramo Brkić optuženi su za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, navedeno je u saopštenju.

Ovaj bivši policijski službenik pobjegao je iz BiH prije dvije godine nakon što je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Za Brkićem je prije tri godine Interpol raspisao crvenu potjernicu.

U to vrijeme sudilo mu se u postupku protiv sudije Suda BiH Azre Miletić za davanje mita, u kojem je bio optužen i Senad Šabić.

Prema presudi Suda BiH, Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije Unsko-sanskog kantona, odlučio da iskoristi svoj položaj za vršenje raznih krivičnih djela.

S tim ciljem stupio je u kontakt sa licima za koja je znao da vrše krivična djela neovlašteni promet droge i zajedno sa njima na više lokacija organizovao proizvodnju droge, a potom i prodaju u inostranstvu, te podjelu dobiti.