latinica  ћирилица
19/06/2019 |  19:50 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Direktna linija sa predsjednikom Vladimirom Putinom

Tradicionalni specijalni program Direktna linija sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom počeće sutra u podne po moskovskom vremenu.
Vladimir Putin (Foto: Tass) -
Vladimir Putin (Foto: Tass)

Direktna linija sa Vladimirom Putinom televizijski je program tokom kojeg predsjednik Rusije odgovara uživo na pitanja stanovnika Rusije i drugih zemalja.

Prvi put je takav format komunikacije između predsjednika i građana na nacionalnim televizijskim i radio kanalima organizovan 24. decembra 2001. godine.

Nakon toga, direktne linije su se održavale jednom godišnje, izuzev 2004. i 2012. godine. Vladimir Putin je učestvovao u 16 programa - 12 puta kao predsjednik države, a četiri puta u svojstvu predsjednika vlade.

Putin je ocijenio da direktni kontakt sa građanima daje vjernu sliku onoga što trenutno brine i interesuje društvo.

Pitanja ruskom predsjedniku postavljaju kako gosti koji su pozvani u moskovski studio tako i stanovnici gradova, gdje su organizovana uključenja uživo. Osim toga, nekoliko dana prije početka direktnog prenosa počeo je sa radom Јedinstveni centar za primanje poruka, gdje se primaju poruke pristigle putem telefona, sajta www.moskva-putinu.ru i putem SMS i MMS poruka.

Od 2011. godine građani imaju mogućnost da šalju poruke preko interneta, a od 2003. godine i putem SMS poruka. Od 2014. godine poruke u video-formatu moguće je snimiti pomoću bilo kod mobilnog uređaja, uz pomoć aplikacije Moskva Putinu.

Tokom prve direktne linije sa Vladimirom Putinom 2001. godine postavljen je najmanji broj pitanja - 400.000. Nakon toga, njihov broj se stalno povećavao, a najveći broj pitanja je stigao 2015. - ukupno 3,25 miliona. Tokom 16 direktnih linija, Vladimir Putin je odgovorio na 1.126 pitanja.

Prošle godine direktna linija je održana u novom formatu, sa učešćem članova Vlade i rukovodilaca subjekata Ruske Federacije. Tri zamjenika potpredsjednika Vlade, četiri ministra i sedam guvernera odgovaralo je na pitanja koja su se odnosila na sfere njihove nadležnosti.

U oktobru 2012. godine odlučeno je da se direktna linija organizuje u toplije doba godine, kako vremenski uslovi ne bi ometali direktna uključenja iz regiona. Od 2013. godine direktne linije su se održavale u aprilu, sve do 2017. godine, kada je program pomjeren za jun, prenosi Sputnjik.

Svake godine program traje sve duže. Godine 2001. predsednik Rusije je razgovarao sa građanima dva časa i 20 minuta, dok je 2013. godine postavljen rekord, kada je direktna linija trajala četiri časa i 47 minuta.

Kada je riječ o ukupnom vremenu, Vladimir Putin je proveo više od 60 časova i 52 minuta odgovarajući na pitanja tokom svih dosadašnjih direktnih linija.