latinica  ћирилица
20/06/2019 |  08:58 | Autor: SRNA

Nikčevićeva suspendovana do okončanja postupka

Prvom savjetniku u Ambasadi Crne Gore u Ankari Mirni Nikčević skraćen je mandat i suspendovana je do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva inostranih poslova.
Mirna Nikčević (Foto: mirna.nikcevic) - Foto: Facebook
Mirna Nikčević (Foto: mirna.nikcevic)Foto: Facebook

Zbog stavova i komentara na ličnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk protiv nje je početkom sedmice pokrenut disciplinski postupak, nakon što je vrijeđala vjernike koji su se na Trojičindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Hramu u Podgorici.

- Donesena je odluka o skraćenju mandata Mirne Nikčević, savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Ankari i pokrenut je postupak za udaljenje sa rada do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka - navedeno je iz Ministarstva.

Nikčevićeva je na Fejsbuku napisala da bi zapalila Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici i "sva goveda tamo".

Njen istup tretira se kao teška povreda radne obaveze i sankcija može biti otkaz.

Nikčevićeva je rekla da joj je "podvaljeno" i da od Crne Gore očekuje da je zaštiti. Ona se izvinila svima čija su nacionalna i eventualno građanska osjećanja povrijeđena zbog objelodanjivanja te prepiske, koja, kako je navela, nije trebalo da ima javni karakter.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je huškačkom i sramnom izjavu diplomatskog predstavnika Crne Gore u Turskoj Mirne Nikčević i istakao da ona treba da bude sankcionisana.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u subotu, 15. juna, organizovala Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici s ciljem da se u zajedničkoj molitvi pravoslavnih vjernika pošalje jasna poruka da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja.

Sabor je sazvan u znak protesta zbog predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanje imovine, odnosno hramova, Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.