latinica  ћирилица
20/06/2019 |  10:44 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

Veći promet putnika i robe

Ukupan granični promet putnika na graničnim prelazima BiH na ulazu u Republiku Srpsku u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 3.120.595 lica, odnosno 5,7 odsto više nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Republički zavod za statistiku - Foto: RTRS
Republički zavod za statistikuFoto: RTRS

Granični promet putnika u vozilima sa domaćom registracijom u prvom tromjesečju ove godine veći je za 34 odsto, a u vozilima sa stranom registracijom za 14,8 odsto u odnosu na uporedni period.

U strukturi drumskog graničnog prometa putničkih motornih vozila, 42,1 odsto odnosi se na domaća vozila, a 57,8 odsto na strana.

Najveći broj ulaza i izlaza putničkih vozila evidentiran je na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

U prvom tromjesečju ove godine na graničnim prelazima BiH na izlazu iz Republike Srpske zabilježena su 10.284 teretna vozila, odnosno 5,3 odsto više u odnosu na isti period lani.

Ove godine su u prvom tromjesečju izvezena 342 miliona tona robe, odnosno 0,1 odsto više u odnosu na uporedni period.

Broj teretnih vozila kojima je roba uvezena preko graničnih prelaza BiH na području Republike Srpske veći je za 5,3 odsto, dok je količina robe na ulazu u Republiku Srpsku veća za 15,8 odsto.

Vozilima sa stranom registracijom uvezen je 37,1 odsto od ukupne količine robe na ulazu, dok je vozilima sa domaćom registracijom izvezeno 62,6 odsto od ukupne količine robe na izlazu iz Republike Srpske.