latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:55 | Autor: SRNA

Brčko: Usvojen rebalans budžeta od 248 miliona KM

Brčanska Skupština usvojila je danas rebalans budžeta Brčko distrikta u iznosu 248 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 18,5 miliona KM.
Distrikt Brčko - skupština - Foto: RTRS
Distrikt Brčko - skupštinaFoto: RTRS

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta krajem marta nije bilo značajnih intervencija na prijedlog budžeta koji je uputio gradonačelnik Siniša Milić.

- Već tada smo se dogovorili da se nakon usvajanja pristupi rebalansu - rekao je nakon sjednice Kadrić.

Kadrić je rekao da su četiri miliona KM iz rebalansa planirana za primjenu Zakona o platama u javnoj upravi i institucijama Brčko distrikta, a koja će početi 1. jula.

Za rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica predviđeno je 1,7 miliona KM, a oko 600.000 KM namijenjeno je za izgradnju vodovodne, kanalizacione mreže i arteških bunara.

- Rebalansom je obezbijeđeno i dodatnih 750.000 KM za dječiji vrtić na Ilićki, za fiskulturnu salu i aneks Poljoprivredno-medicinske škole 350.000 KM, kao i po 200.000 KM za fiskulturne sale u Rašljanima i Omerbegovači -rekao je Kadrić, ističući da su ovo samo neke od stavki rebalansa budžeta.

Kadrić je naveo da će sa oko 200.000 KM biti realizovan program obnove individualnih stambenih objekata i najavio usvajanje posebnog programa za socijalno zbrinjavanje.

- Opredijelili smo se i da značajno podržimo sportske klubove, prvenstveno premijerligaše. Značajno ćemo podržati Ženski odbojkaški klub Јedinstvo i Muški odbojkaški klub Mladost, jer igraju međunarodnu, evropsku ligu, a Fudbalski klub Јedinstvo ćemo pomoći sa 200.000 KM, jer ulaze u prvu ligu Republike Srpske i naš je cilj da budu premijerligaš BiH - rekao je Kadrić.

Opozicija je oštro kritikovala rebalans budžeta, posebno amandmane poslanika o dodjeljivanju grantova nevladinim organizacijama.

Poslanik SDP-a Suad Burić rekao je da je oko sedam miliona utrošeno na grantove nevladinim organizacijama i udruženjima.

- Pozivam i supervizora za Brčko da poništi nezakonit i nestatutaran način izglasavanja odluke o izmjenama budžeta jer ovo nije u interesu građana distrikta - rekao je Burić.